Volledig scherm
Michiel Rijsberman, Gedeputeerde Provincie Flevoland en Ankie van Dijk, directeur Wandelnet doen bij de Visvijverweg in Lelystad de laatste check voor de bewegwijzering van het vernieuwde Pionierspad. © Provincie Flevoland

Pioniersgeest Flevoland in wandelpad van 200 kilometer

Pionierspad. Dat is de naam van de vernieuwde lange afstandswandeling in Flevoland.  De route  voert wandelaars over de voormalige bodem van de Zuiderzee, door natuurgebieden en langs typische polderlandschappen. 

De 200 kilometer lange wandeling, de opvolger van het Flevopad, begint en eindigt op het oude land. Steenwijk is eerste halte op de route die via de Noordoostpolder, Lelystad, Zeewolde en Almere eindigt bij het Muiderslot.  Nieuw zijn het Waterloopbos, de Stille Kern van het Horsterwold en Nationaal Park Nieuwe Land. De wandeling moet in alles de pioniersgeest uitademen die heeft geleid tot drooglegging van de polders. De ontwikkelingen die het nog altijd veranderende landschap heeft doorgemaakt, zijn volgens de makers goed te zien.

Rustpunten

In de wandeling zijn rustpunten en bijzondere overnachtingsmogelijkheden opgenomen. Een van de pleisterplaatsen is een melkveehouderij in Swifterbant waar wandelaars een rondleiding kunnen krijgen door het bedrijf of door het nabije Rivierduinengebied.

De stichting Wandelnet begon in 2018 met reconstructie van de route. De stichting keek nog eens kritisch naar de route,  sprak met beheerders van natuurgebieden, markeerde de wandeling en zorgde voor de juiste bewegwijzering. In september wordt de langeafstandswandeling officieel opgeleverd, maar voor de liefhebber is het Pionierspad al wel te lopen via de website van Wandelnet en Visit Flevoland.

Flevoland