Pretpark Walibi moet attractie voorlopig sluiten van NVWA na zwaar ongeval

videoPretpark Walibi bij Biddinghuizen moet de kart-attractie waar zaterdag een vrouw gewond raakte voorlopig gesloten houden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil eerst onderzoek doen. 

Dat zegt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek.  Het ongeval in de zogenaamde Red Bull Kart Fight Exhibition vond zaterdagmiddag plaats.  

Destiny van der Ben (16) zag het van dichtbij gebeuren. ,,De vrouw zat helemaal onder het bloed.  Ze is vermoedelijk met haar haar in de motor van de kart terecht gekomen, omdat haar haar-elastiekje was losgesprongen'', zegt de ooggetuige. ,,Daarna is de kart tot stilstand gekomen. Ze is een tijdje buiten westen geweest en haar familie was helemaal in paniek. Ik kom heel vaak in Walibi, zondag ga ik voor de vijftiende keer dit seizoen, maar zoiets heftigs heb ik er nog niet meegemaakt.''

Geschrokken

 Volgens de zestienjarige inwoonster van Zaandam, die op een camping in de buurt van Biddinghuizen verblijft, is de attractie in principe ook niet gevaarlijk. ,,Het personeel is ook heel erg geschrokken.''

Walibi-woordvoerder Tim Valkeman ging zaterdagavond - nog - niet op de oorzaak van het ongeval in. ,,Daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen. Het onderzoek loopt nog. De bezoekster is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Er is wel een traumahelikopter opgeroepen, maar daarin is ze niet vervoerd.'' De ernst van haar verwondingen was hem nog niet bekend. 

Volledig scherm
De ambulance rijdt met het slachtoffer weg bij pretpark Walibi bij Biddinghuizen richting het ziekenhuis. © NewsUnited

Onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die toezicht houdt op de veiligheid in pretparken, stelt een onderzoek in naar het ongeluk. ,,Dat houdt in dat de betreffende attractie voorlopig niet gebruikt mag worden. Dat mag pas weer als onze inspecteurs deze weer goed hebben gekeurd'', vertelt woordvoerder Mastenbroek. 

Bekijk hieronder eerder opgenomen beelden  van de attractie. 

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 1. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland