Volledig scherm
© ANP

Primeur voor Biddinghuizen: bewoners kiezen zelf nieuwbouwproject

Bewoners van een wijk in Biddinghuizen hebben zelf gekozen hoe een nieuw deel van hun dorp eruit komt te zien. Uit de plannen van projectontwikkelaars kozen ze er eentje die ze het beste bij hun buurt vonden passen.

Het is voor het eerst in de gemeente Dronten dat inwoners zelf bepalen welk nieuwbouwproject van de grond komt. Het gaat om de bouw van veertien woningen in de Graafschap, het nieuwste gedeelte van Biddinghuizen. Vijf inwoners hadden zich aangemeld voor een wijkpanel dat mee mocht praten over de nieuwbouw. Gemeenten Dronten had drie projectontwikkelaars gevraagd een plan in te dienen, twee daarvan kwamen met een concreet bouwplan.

Smaak

Gemeente Dronten toetste de ingediende plannen voordat ze aan bewoners werden voorgelegd. De projectontwikkelaars kregen ook de kans hun ontwerp toe te lichten. Het wijkpanel koos uiteindelijk voor het ontwerp van Oost en Van Tilburg. Dat zou qua beeld en woningtype het beste in de wijk passen. Vooral de geknipte daken van de huizen vielen in de smaak.

Er staan al meer huizen van Oost en Van Tilburg in de wijk. Het vastgoedbedrijf uit Urk ontwikkelde eerder een project van twaalf starterswoningen in de Graafschap waar de nu gekozen woningen ook komen te staan.

Gemeente Dronten is blij dat bewoners de kans om te kiezen hebben aangegrepen. Het wijkpanel is volgens wethouder Jaap Oosterveld een 'prachtig voorbeeld van inwonersparticipatie. Wij bepalen niet voor de inwoners, we leggen keuzes voor'.

Flevoland