Prinses Beatrix enthousiast onthaald bij eeuwfeest Zuiderzeewet in Flevoland

videoPrinses Beatrix is met groot enthousiasme onthaald door honderden scholieren in Flevoland. Zij komt naar Biddinghuizen en Lelystad voor de viering van 'Honderd jaar Zuiderzeewet'.  

Volledig scherm
De onthulling van Flevowand door prinses Beatrix in Het Koetshuis in Biddinghuizen. Het project werd geïnspireerd door het tapijt van Bayeux in Frankrijk. © Foto Freddy Schinkel

Vanaf vandaag herdenken steden en regio's rondom de vroegere Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, dit feit met tal van activiteiten. De start van het jaarprogramma is vanmiddag in Lelystad, de gemeente die is genoemd naar ingenieur Cornelis Lely die de plannen voor de Zuiderzee bedacht. Met de uitvoering van zijn plannen werden delen van de Zuiderzee ingepolderd en ontstond nieuw land. En de Afsluitdijk werd aangelegd.

Wandkleed

Prinses Beatrix onthulde vanmiddag in Biddinghuizen een wand. Dit is een wandkleed van zestig meter lang met daarop de geborduurde geschiedenis van het Flevoland. Er is veertien jaar aan gewerkt. Beatrix mocht een gouden naald in het kleed hangen. Deze zogeheten Flevowand is gemaakt door vrijwilligers uit Biddinghuizen. Ze hebben dertigduizend uur gewerk. 

Volledig scherm
Prinses Beatrix temidden van de vrijwilligsters die het wandkleed gemaakt hebben. © ANP
Volledig scherm
Bloemen voor de vorstin. © ANP

Flevoland

poll

Edelherten verhuizen?? Schiet ze gewoon af!

  • Eens! (34%)
  • Oneens! (66%)
2580 stemmen