Staatsbosbeheer moet in opdracht ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten.
Volledig scherm
Staatsbosbeheer moet in opdracht ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. © Olivier Middendorp/NRC

Provincie verdubbelt aantal jagers voor hertenafschot Oostvaardersplassen

videoHet aantal jagers dat in de Oostvaardersplassen bezig is om 1830 herten af te schieten, wordt verdubbeld. Dat bevestigt Staatsbosbeheer na uitspraken van gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland. De komende weken gaat het afschiettempo omhoog.

Omdat de herten aan het einde van de winter minder energie hebben om weg te rennen zijn ze makkelijker te benaderen. Dat maakt afschieten gemakkelijker. Staatsbosbeheer wil in die periode meters maken. Er valt dan meer resultaat te behalen voor de faunabeheerders die ze proberen af te schieten.

Op dit moment zijn er acht jagers werkzaam in het gebied, straks zijn dat er zestien. De provincie wil verder niet reageren op vragen over het voornemen. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer stelt in een toelichting dat het aantal jagers dat zich tegelijkertijd in het gebied met afschot bezighoudt niet gewijzigd wordt. ,,Het gaat om de lijst van faunabeheerders die in dit gebied de edelherten mogen afschieten. Deze is nu uitgebreid naar zestien.’’ Er is nog steeds sprake van maximaal vier faunabeheerders tegelijkertijd in het gebied, om zo niet te veel onrust te veroorzaken. 

Ook in het weekend afschot

Staatsbosbeheer werkte eerder met acht faunabeheerders voor het afschot, maar die waren niet altijd inzetbaar vanwege bijvoorbeeld andere werkzaamheden in het gebied. ,,Het aantal dagen waarop wordt geschoten is uitgebreid. Eerder schoten de faunabeheerders alleen op de doordeweekse dagen. Nu wordt er ook in het weekend geschoten.’’ De regels zijn volgens de woordvoerder verder niet gewijzigd. ,,De tijden op de dag voor het afschot zijn nog hetzelfde.’’  

Cijfers volgende week bekend

Dinsdag, voor de aankomende Statenvergadering, worden de cijfers van het voorlopige afschot bekendgemaakt. Het afschieten van in totaal 1830 edelherten begon begin december 2018.  

Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd in de Oostvaardersplassen? Bekijk het in onderstaande video.

Flevoland