Volledig scherm
© Koen Suyk

PvdA stapt definitief uit formatie Flevoland

De PvdA Flevoland heeft zich teruggetrokken uit de formatie-gesprekken met Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie. Dat besluit de partij woensdag na urenlange gesprekken.  

De PvdA in Overijssel, waar de formatie met exact dezelfde samenstelling begon, trok al eerder al de stekker uit de gesprekken. In Flevoland wordt dat voorbeeld nu gevolgd. Vorige week gaf PvdA-voorman Willem de Jager aan alleen bereid te zijn tot samenwerken met Forum voor Democratie, als die partij afstand neemt van een aantal standpunten. 

Na een urenlang overleg, dat woensdag aan het einde van de middag al begon, geeft De Jager aan dat er onvoldoende houvast is om met de partijen de formatiefase in te gaan. ChristenUnie-lijsttrekker Harold Hofstra laat in een korte reactie weten teleurgesteld te zijn. Er is volgens hem een ,,goed en constructief gesprek’’ gevoerd. ,,Ondanks dat was er voor de PvdA onvoldoende houvast om de volgende stap te maken.’’  De overige partijen waren niet bereikbaar.

Landelijke uitspraken

PvdA Flevoland formuleerde vorige week in totaal zes voorwaarden waaraan Forum voor Democratie, die in Flevoland de grootste partij is, moet voldoen. Zo moesten de onderhandelaars van Forum afstand nemen van het landelijke partijmeldpunt voor linkse leraren en van de uitspraak van partijleider Thierry Baudet dat ‘journalisten, wetenschappers, kunstenaars en architecten onze cultuur ondermijnen’.

De Jager gaf eerder al aan dat de aangewezen coalitie in zijn provincie allerminst zeker was om te slagen. Dat deelde hij mee vlak nadat de PvdA in Overijssel definitief opstapte.  ,,We hebben gemeld aan Overijssel wat we gingen doen, ook bij het landelijk bureau‘’, zei De Jager daarover.  

  1. Titelverdediger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding
    PREMIUM

    Titelverde­di­ger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding

    Op de Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord is titelhouder en medeorganisator Tjeerd Popkema dit keer ‘slechts’ zesde geworden. De Urker heeft daar alleen vanuit sportief oogpunt wat moeite mee. ,,Ik baal van die ritmestoringen onderweg, maar ik heb wel mijn eigen tijd verbeterd. En voor de status van de Fish Potato is het prachtig dat een snelle atleet als Erik Bolding de winnaar is.’’

Flevoland