Volledig scherm
De fonkelnieuwe maar nog ongebruikte terminal van Lelystad Airport. © EPA

Rechter tikt minister op vingers: verzoek om schadevergoeding Lelystad Airport op verkeerde gronden afgewezen

De rechtbank Midden-Nederland heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu op de vingers getikt over Lelystad Airport.  Een verzoek om schadevergoeding vanwege de komst van het vliegveld van de Drontense Mirjam Jager, is op onjuiste gronden afgewezen door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Milieu. 

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vorige week bepaald in een vonnis. De Drontense Mirjam Jager, die geluidsprikkels slecht verdraagt, woont al sinds 1996 in Dronten. Ze was in 2015 al naar de ‘adviescommissie nadeelcompensatie Infrastructuur en Milieu Luchthavenbesluit Lelystad’ van het ministerie gestapt; ze wilde geld zien omdat ze door de komst van het vliegveld zou moeten verhuizen. Het extra geluid zou voor haar onverdraaglijk zijn. Haar huis zou bij verkoop echter minder opbrengen door de verwachte geluidsoverlast van Lelystad Airport; dat diende vergoed te worden. 

Afgewezen

Haar verzoek werd echter tot twee maal toe afgewezen door de minister na een negatief advies van de bezwarencommissie van het Ministerie. De te verwachten hinder zou zo klein zijn dat van compensatie geen sprake kon zijn. Dat oordeel was reden voor Jager om naar de bestuursrechter te stappen, eind vorig jaar. 

Definitief

Die rechter oordeelde in januari al in een tussenvonnis dat de minister het verzoek van Jager op  verkeerde grond had afgewezen. Dat standpunt is nu bekrachtigd in een definitief vonnis. De rechtbank vindt dat de afwijzing van Jagers verzoek op ondeugdelijke gronden berust. In het advies van de adviescommissie aan Van Nieuwenhuizen is het juridische regime dat voor eiseres is vastgesteld niet vergeleken met het juridische regime dat geldt voor burgers die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Dat had volgens de bestuursrechter wel gemoeten. 

Opnieuw

De uitspraak betekent niet dat de Drontense nu schadevergoeding ontvangt. Wel moet de bezwarencommissie zich nu voor een derde keer over het verzoek om nadeelcompensatie voor Jager buigen. De rechtbank heeft bepaald dat de bezwarencommissie van het ministerie binnen twaalf weken na uitspraak (dat is 20 augustus) het bezwaar van Jager nog eens moet behandelen en daarbij rekening moet houden met het (tussen)vonnis. 

Verheugd

Advocaat Bastiaan Oudenaarden van Mirjam Jager stelt dat zijn cliënt verheugd is met het vonnis, maar zegt ook dat de strijd om nadeelcompensatie ‘een zaak van de lange adem’ is. ,,De minister kan nog beroep aantekenen tegen dit vonnis, dat zou dan bij de Raad van State moeten gebeuren.‘’ Oudenaarden stelt echter dat als ze dat doet het bezwaar van zijn cliënt alsnog binnen twaalf weken alsnog opnieuw behandeld worden. De minister kan die twaalf weken-termijn echter ook weer aanvechten via een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank. Het ministerie kon vrijdagochtend nog geen reactie geven op het vonnis en eventuele vervolgstappen. 

Flevoland