Volledig scherm
Rietorchis, een Europese orchideeënsoort. © ADN Beeldredactie

Rietorchis heeft het moeilijk in Lelystadse berm

Het aantal rietorchissen in Lelystad is het afgelopen jaar meer dan gehalveerd. Waarschijnlijk is aanhoudende droogte oorzaak van de kaalslag.

In Lelystadse bermen stonden vorig jaar nog 1800 bloeiende exemplaren van de rietorchis, een Europese orchideeënsoort. Landschapsbeheer telde er dit jaar maar 800. Dat moet wel door droogte komen, stelt de organisatie. De zomer van 2018 was extreem droog, net als de afgelopen maanden. Het beheer van de bermen waar de plant staat,is nauwelijks gewijzigd terwijl de halvering overal te zien is. ,,Omdat alle locaties evenveel last hebben van teruggang in aantallen, lijken de weersomstandigheden een aannemelijke verklaring’’, stelt Landschapsbeheer. ,,De rietorchis kan slecht tegen droogte en vorig jaar was de zomer extreem droog.’’ Ook de droogte van de afgelopen maanden speelt wellicht een rol.

De rietorchis gedijt het beste op vochtige grond met weinig voedsel. Rond Lelystad komen ze op veel plekken nog algemeen voor. Vlinders en bijen zijn gek op de bloemen als bron van voedsel. Orchideeën hebben een maaibeurt per jaar nodig, anders verdwijnen ze door verruiging van hun groeiplaats. Het maaisel moet worden afgevoerd om te voorkomen dat de grond te voedselrijk wordt. 

Bij het maaibeleid houdt Lelystad rekening met de rietorchis. Normaal gesproken wordt er in juni en september gemaaid, maar daar waar rietorchissen staan wordt een deel van de bermen overgeslagen om zaden te laten rijpen. Ook krijgen insecten zo meer kans om te overleven.

Flevoland