Volledig scherm
KNRM Urk. © Archief Freddy Schinkel

Schepen in nood bij Urk door harde wind

UPDATEDrie boten zijn vanmiddag in de problemen gekomen op het IJsselmeer, bij de dijk tussen Urk en de Ketelbrug. Niemand raakte gewond, maar een van de boten zonk wel naar de bodem.

Aanwakkerende harde wind had de zeilschepen in de problemen gebracht, zegt Teun Molenaar van de KNRM op Urk. ,,Ik denk dat ze de buien wel hebben zien aankomen, maar de wind niet. Die kwam echt als een verrassing.''

De KNRM kreeg vanmiddag in korte tijd drie oproepen voor hulp. Voor een van de zeilboten in nood kwam de reddingsbrigade uit Urk te laat. Dat jacht was al gezonken bij de Ketelbrug voordat de KNRM ter plaatse was. Een andere boot kon net worden behouden. Volgens Molenaar had de brigade 'geen vijf minuten later moeten komen'. Anders was dat schip ook ten onder gegaan. De derde boot die in de problemen was gekomen, kampte met een gescheurd zeil.

Twee van de drie schepen zijn naar de haven bij Urk gesleept, net als hun opvarenden en een hond die ook aan boord was. De politie ontfermde zich over de opvarenden van de gezonken boot. 

  1. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
    PREMIUM
    video

    Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

    Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Flevoland