Volledig scherm
Ter illustratie, trein over de Hanzelijn in de Flevopolder bij Swifterbant. © Foto Freddy Schinkel

Staatssecretaris haalt Lelylijn héél voorzichtig uit de ijskast

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) haalt de Lelylijn héél voorzichtig uit de ijskast. Ze komt hiermee de door de provincies Flevoland, Groningen, Friesland en Drenthe vurig gewenste spoorverbinding, enigszins tegemoet. 

Mocht een nog te realiseren hoogwaardige busverbinding op het tracé van de Lelylijn - een spoorverbinding van Lelystad over Emmeloord en Drachten naar Groningen - zodanig in de smaak vallen bij reizigers, dan is het op de lange termijn niet ondenkbaar dat er alsnog een Lelylijn komt, zo laat kamerlid en partijgenoot Rutger Schonis weten.

Volledig scherm
De Lelylijn zou ongeveer hetzelfde tracé moeten volgen als de Zuiderzeelijn, die in 2007 werd afgeblazen. © De Stentor

Pijlen gericht op busverbinding

In april nog liet de staatssecretaris weten niets te zien in de spoorverbinding. Te duur en bovendien te weinig tijdswinst voor reizigers. Nu is ze volgens Schonis iets minder stellig. ,,Maar vooralsnog zijn de pijlen vooral gericht op de realisatie van een hoogwaardige busverbinding".

Schonis bracht de Lelylijn deze week ter sprake tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting infrastructuur ruimte en transport. ,,De vier provincies spreken in hun coalitie-akkoorden nadrukkelijk de wens voor de Lelylijn uit. De staatssecretaris onderzoekt nu samen met de provincies, die verantwoordelijk zijn voor busvervoer, eerst de mogelijkheden voor een spoedige realisatie van de hoogwaardige busverbinding. Mocht die zijn nut meer dan bewijzen, dan is een spoorverbinding op lange termijn misschien alsnog bespreekbaar".

  1. Drontenaar bestraft voor lastigvallen raadslid CU Harderwijk en jeugdbeschermer

    Drontenaar bestraft voor lastigval­len raadslid CU Harderwijk en jeugdbe­scher­mer

    De manier waarop de jeugdzorg in Nederland is ingericht, zint de 54-jarige Johannes A. uit Dronten helemaal niet. Vorig jaar liepen zijn frustraties zo hoog op dat hij een jeugdbeschermer van Samen Veilig (SAVE) Midden-Nederland volledig door het slijk haalde bij zijn werkgever én de ChristenUnie-fractie in Harderwijk, waar de man ook actief is. De Drontenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Flevoland