Volledig scherm
PREMIUM
De Weed Whacker van Odd.Bot, een gerobotiseerde onkruidverdelger die binnenkort te zien is op Flevolandse akkers. © Eigen foto

Testrobot wiedt onkruid bij Nagele

Flevoland is dit jaar testgebied voor een gerobotiseerde onkruidverdelger. Binnenkort rijdt een prototype van de ‘Weed Whacker‘ over de akkers in de buurt van Nagele. De robot moet boeren helpen tijd en geld te besparen. Bovendien is die een duurzaam alternatief voor de huidige methodes onkruid te verwijderen.

Boeren gebruiken nu chemische verdelgers, schoffelmachines en mankracht om onkruid van het land te halen. Chemische onkruidverdelgers worden steeds meer aan banden gelegd of verboden. Tractoren zorgen voor CO2-uitstoot en drukken met hun gewicht zwaar op de grond die zucht onder verdichting. Handarbeid is intensief en kostbaar. ,,Voldoende mankracht vinden, is steeds lastiger. Dat is voor boeren een bron van zorg’’, zegt Martijn Lukaart van Odd.Bot dat de Weed Whacker heeft bedacht. Niet alleen de tijd is er rijp voor. ,,De stand van de techniek is nu op een niveau dat we met hulp van kunstmatige intelligentie de robotvisie zo kunnen doorontwikkelen dat die steeds beter het onkruid kan gaan onderscheiden van het gewas.”

Flevoland