Urker pulskorvissers protesteren massaal in Den Haag tegen dreigend EU-verbod op ‘elektrisch vissen’

videoMet drie volle bussen zijn Urker vissers naar Den Haag getogen om te protesteren tegen het dreigende EU-besluit om het zogenaamde pulsvissen te verbieden. Met hun aanwezigheid willen ze kabinet en premier Rutte bewegen zijn stem te laten horen in de Europese Unie en het verbod op pulsvissen voorkomen.

In  gele en oranje oliepakken en met spandoeken zetten vissers uit heel Nederland hun protest kracht bij. ‘Pulsvissen = klimaatvissen’ luidt één van de leuzen op de spandoeken. Ook de kinderen van enkele Urker vissers zijn meegereisd: in plaats van ‘klimaatspijbelaars’ worden ze al ‘pulsspijbelaars’ genoemd.

Klimaat

Volgens de vissers is pulsvissen juist beter voor het klimaat: het zou de helft minder brandstof kosten dan de gangbare manier waarbij kettingen over de bodem worden gesleept. Bovendien wordt bij pulskorvissen dus de zeebodem ontzien. Volgens de Nederlandse vissers dreigt dit verbod ook alleen omdat Franse vissers aan de bel hebben getrokken. Die zouden deze, betrekkelijk nieuwe manier van vissen, wantrouwen.

Volledig scherm
Vissermannen - mét toekomstige vissers - gaan het gebouw van de Tweede Kamer in. © LEEUWEN, JOS VAN
Volledig scherm
Visserijminister Carola Schouten (r) loopt langs protesterende vissers met hun kinderen. © LEEUWEN, JOS VAN
Volledig scherm
DEN HAAG 12-02-2019 TWEEDE KAMER / PLEIN VISSERS BIJEEN DEMO PULSVISSERIJ OA. DELEGATIE UIT ZEELAND FOTO OPDRACHT DHR GIELE PZC FOTO JOS V LEEUWEN / PZC © LEEUWEN, JOS VAN
Volledig scherm
Urker vissers zijn met drie touringcars afgereisd naar den Haag in een vissersprotest tegen een dreigend EU-verbod op pulsvissen. © Niek Megens
Volledig scherm
Urker vissers in Den Haag. Ze protesteren tegen het dreigend EU-verbod op pulsvissen. © Niek Megens

Flevoland