Volledig scherm
Urker vissers hebben in de Noordzee bij Ameland een tonijn gevangen van 65 kilo. © De Beroepsvissers (Twitter)

Urker vissers halen bij toeval twee meter lange tonijn uit de Noordzee

Voor het eerst in veertig jaar wordt er een blauwvintonijn geveild op Urk. Urker vissers vingen dit weekend de 65 kilo wegende vis in de Noordzee. Een Belgische delicatessenzaak heeft de tonijn gekocht voor maar 11,56 euro per kilo.

,,Ik vond de kwaliteit niet zo daverend, maar hij werd snel verkocht", zegt Barend Hakvoort van Visveiling Urk. In totaal heeft de tonijn zo'n 750 euro opgebracht.

Veiling

Willem Ment den Heijer, onderzoeker voor De Beroepsvissers voorspelde al dat de vis erg weinig op zou gaan leveren. ,,Het is maar net wat de gek er voor wil geven", zegt hij lachend. ,,Deze tonijn is eerder een publiekstrekker dan een goudmijntje."

Marc Vanhauwaert van de gelijknamige Belgische delicatessenwinkel heeft er uiteindelijk maar 11,56 euro voor hoeven betalen. Een koopje voor een vis van 65 kilo. ,,Ik heb hem gekocht, omdat het een blauwvintonijn is. Je ziet heel veel geelvintonijn, maar dit kom je bijna niet tegen", vertelt Vanhauwaert. ,,Morgen ga ik de vis verkopen. Ik heb al contact met wat klanten. Een klant zou de vis in z'n geheel mee willen nemen, maar als die de tonijn niet wil, maken twee of drie anderen er sushi van."

Toevalstreffer

,,De vangst van de tonijn was toeval", vertelt Den Heijer. ,,De vissersboot van Urk was aan het vissen naar platvis. Dat zwemt vooral over de bodem. Tonijn jaagt op haring, dat zwemt vaak aan de oppervlakte. Een mogelijke verklaring voor de vangst is dat de vissers het net naar binnen haalden en de tonijn er per ongeluk in kwam te zitten." 

Tonijn kan ongeveer 30 kilometer per uur zwemmen, vertelt Den Heijer. ,,Het vissersschip vaart niet sneller dan 6 kilometer per uur, dus ze zijn niet gericht gaan jagen." 

Flevoland