Volledig scherm
Onlangs betoogden Urker vissers in Den Haag tegen een dreigend EU-verbod op pulskorvissen. Dinsdag gaan ze naar Straatburg waar het Europees Parlement stemt over de maatregelen. © Niek Megens

Urker vissers naar Straatsburg voor stemming over verbod pulskorvisserij

Enkele tientallen Urker vissers zijn dinsdag in Straatsburg, waar het Europees Parlement stemt over het verbieden van de pulskorvisserij. In een allerlaatste poging een Europees verbod te voorkomen, hebben drie Nederlandse Europarlementariërs een verzoek ingediend voor een aparte stemming over de kwestie.

Als dat wordt toegekend, stemt het voltallige parlement over het ingediende voorstel om het vissen met stroomstootjes volledig vrij te geven in de EU. De tussen hoop en vrees levende Urkers zien belangstellend uit naar deze stemming. Het is hun laatste strohalm en betekent hun redding. De vloot zal zwaar worden getroffen als het verbod er komt en al vaker is uitgesproken dat veel vissers dan failliet gaan.

Het pulsverbod is een klein onderdeel in een groot pakket over technische maatregelen in de visserij, dat bij het parlement op tafel ligt en dat vrijwel zeker wordt aangenomen. Na een lobby zeggen de Nederlandse Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie), Annie Schrijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) voldoende steun te hebben voor een aparte stemming over de pulskorvisserij. Dat is mogelijk als er minstens 38 Europarlementariërs achter staan en het drietal zegt 40 handtekeningen te hebben, van Nederlandse Europarlementariërs uit vrijwel alle fracties en een aantal leden uit Duitsland, Slowakije en Kroatië. ,,We willen de vissers laten zien alles uit de kast te halen om het verbod tegen te houden en strijden voor deze duurzame innovatie’’, aldus Van Dalen. ,,Maar de eerlijkheid gebied ook te zeggen dat het een lastig verhaal gaat worden. Bij de vorige stemming, januari vorig jaar, waren 401 Europarlementariërs voor een totaalverbod en 232 stemmen tegen. Fransen en meer collega’s uit Zuid-Europese landen krijg ik zeker niet mee.’’

Van Dalen geeft aan dat het de allerlaatste kans is om een totaalverbod per 1 juli 2021 te voorkomen. Het zou onder meer de Urker vloot hard treffen. Veel Urker kotters zijn uitgerust met de moderne apparatuur waarbij met elektrische schokken de vissen op de zeebodem, zoals schol en tong, worden opgeschrikt waardoor ze in de netten zwemmen. Volgens Van Dalen gaat het om een duurzame en innovatieve techniek. Ruim tachtig Nederlandse schepen maken hiervan gebruik.

De Nederlandse Vissersbond, kotterorganisatie EMK en VisNed en stellen dat de visserijsector met een verbod op het pulstuig meer dan tien jaar terug in de tijd wordt geworpen. ,,Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofgebruik door de schepen en minder bodemberoering. Toch moeten we stoppen.’’ Het dreigende verbod is een gevolg van druk van Franse vissers en de milieuorganisatie Bloom.

  1. Urker leraar ontrafelt geschiedenis van dienstmeisjes, wie helpt hem?
    PREMIUM

    Urker leraar ontrafelt geschiede­nis van dienstmeis­jes, wie helpt hem?

    Als kind kwam Arjan Baarssen wekelijks over de vloer bij zijn overgrootmoeder, maar over haar jonge jaren als dienstmeisje in Amsterdam spraken ze nooit. Na haar dood ontrafelde de Urker geschiedenisleraar de historie van zijn eigen overgrootmoeder (bessien) Lumme, maar hoe zat het eigenlijk met al die andere Urker meisjes die in de jaren 20 van de vorige eeuw de kost verdienden als dienstbode in een grote stad?

Flevoland