Commissaris van de Koning Leen Verbeek van Flevoland.
Volledig scherm
Commissaris van de Koning Leen Verbeek van Flevoland. © ANP

Verbeek: Lely zou zich verbazen over succes van Flevoland

Als Cornelis Lely Flevoland zou zien, dan zou hij verbaasd zijn over wat ervan geworden was. Een prima provincie, met solide dijken, een goed functionerende agrarische sector, zes gemeenten en een bevolking die er volgens Leen Verbeek 'wezen mag'.

Verbeek, commissaris van de Koning in Flevoland, haalde Cornelis Lely aan in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet is aangenomen, een wet die wordt gezien als het begin van provincie Flevoland. Het inpolderen van de Zuiderzee is grotendeels uitgevoerd zoals ir. Lely had bedacht, zegt Verbeek.  Hij zou met verbazing zien wat er allemaal tot stand is gekomen, 'maar ook met tevredenheid de resultaten in ogenschouw nemen'.

Lelystad Airport

Economisch gaat het Flevoland voor de wind. De nieuwe containerterminal in Lelystad komt eraan, ook het nieuwe havencomplex bij Urk is bijna klaar. Uitbreiding van Lelystad Airport is een kwestie van tijd. Tot uitstel komt het volgens Verbeek niet. ,,De rituele rimpelingen bij onze buurtprovincie zullen hier niet voor zorgen. Ook zij kunnen economisch meeprofiteren van deze banenmotor.'' De toeristische sector doet het goed in Flevoland. Die biedt  inmiddels meer werk dan de agrarische sector, stelt Verbeek. ,,Het is belangrijk dit te beseffen. En als we erin slagen het kwaliteitsniveau scherp te houden, dan is flink grotere groei bereikbaar.''

Verkiezingen

Verbeek is benieuwd wat de gemeenteraadsverkiezingen van maart de provincie gaan brengen: conservatief beleid of beleid dat is gericht op verdere ontwikkeling. ,,Voor mij is er maar een Flevolands perspectief: ambitieuze, ondernemende doorontwikkeling. Kansen pakken die er zijn, kansen creëren waar mogelijk. Toen ingenieur Lely de Zuiderzeewet verdedigde, vroeg men zich af of dit wel kon.'' Kijk waartoe het heeft geleid, wil Verbeek daarmee zeggen.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Gezin ontsnapte aan de dood; afpersers wilden woning 's nachts in vlammen zetten
    PREMIUM

    Gezin ontsnapte aan de dood; afpersers wilden woning 's nachts in vlammen zetten

    De afpersers die vorig jaar brand stichtten in woningen in Emmeloord en Zeist, gingen meedogenloos te werk. Het gechanteerde gezin - waarvan de opa en oma in Emmeloord woonden - is aan de dood ontsnapt. Afpersers wilden de bewoners in hun slaap verrassen door flesjes met brandbare vloeistof en een molotov-cocktail naar binnen te werpen. De zoon, die wakker werd van het glasgerinkel, kon net op tijd een drama voorkomen.

Flevoland