De ravage was groot nadat een vuurwerkbom door de brievenbus was geschoven van een woning op Urk.
Volledig scherm
De ravage was groot nadat een vuurwerkbom door de brievenbus was geschoven van een woning op Urk. © Foto Freddy Schinkel

Verdachte vuurwerkbom Urk langer vast

Een man uit Urk die verdacht wordt van het gooien van een vuurwerkbom in een woning op Urk blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad tijdens een proforma zitting besloten. De 28-jarige H.S. wordt verdacht van poging tot doodslag. Bij de ontploffing die plaatsvond had het gezin in de woning dodelijk getroffen kunnen worden, meent het Openbaar Ministerie.

Op zondagmorgen 3 november vorig jaar werd de familie aan de Golfomloop opgeschrikt door een knal. Er bleek een explosief door de brievenbus naar binnen geschoven te zijn. Het gezin, met twee kinderen, kwam met de schrik vrij, maar de schade was enorm: zowel aan het huis als aan de inboedel. Eerder werd bekend dat die schade zo’n twee ton beloopt. Het gezin heeft tijdelijk elders onderdak gevonden, terwijl hun huis wordt hersteld.

De slachtoffers worstelen met de vraag waarom hen dit was overkomen. Een scenario is dat de daders het voorzien hadden op een ander echtpaar, om wraak te nemen op ‘klikken’ over illegaal vuurwerk in de auto. Ze zouden zich in het huis hebben vergist. H.S. is in december opgepakt, een tweede verdachte volgde in februari richting cel.

De voorlopige hechtenis van de Urker is in elk geval verlengd tot 19 juni, wanneer ook de tweede verdachte voor moet komen. De proforma zitting woensdag is schriftelijk afgedaan, er is geen zitting geweest.

Flevoland