Volledig scherm
© Gerald Meijer

Video | D-Day voor Dunkirk

URK - Kleine houten botters, een enorme coaster, jachtjes en oorlogsschepen volgepakt met figuranten: een bonte armada verliet woensdagochtend in alle vroegte de haven van Urk. Koers: de filmset van Dunkirk op het IJsselmeer. De generale repetitie vormt de opmaat voor donderdag als het weer het toelaat. Dan is het D-Day voor Dunkirk: een van de belangrijkste en grootste draaidagen op de filmset in het IJsselmeer. Compleet met laagvliegende Spitfires.

De film van Christopher Nolan die volgend jaar zomer in premiere gaat, wordt deels opgenomen op het IJsselmeer, even uit de kust bij Urk. Compleet met stevige oorlogsscenes waaronder een neerstortende Spitfire. Een op ware schaal van karton en hout nagemaakt exemplaar werd woensdagochtend op een vrachtboot naar het de set op het meer verscheept. Daar vindt het waarschijnlijk donderdag zijn Waterloo.

Regisseur Nolan liet zich woensdagochtend even zien op de havenkade, voordat hij onderdook in een jacht. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema nam gewoon plaats bij het roer en zwaaide naar de kade, waar een enkele ouder en een verslaggever en fotograaf van de Stentor een plekje hadden gekozen om de vloot te kunnen zien vertrekken.

Voor de tientallen figuranten begon de dag vroeg. Rond 5.00 uur meldde zich eerste op Urk, de laatsten renden gehaast vlak na half zeven nog het haventerrein op. Rond zeven uur zette de vloot koers naar de filmset voor 'de generale'.

Nolan heeft nog een kleine twee weken de tijd om al zijn IJsselmeer-scenes af te ronden.

Volledig scherm
© Jacob Ras
Volledig scherm
Dunkirk boot © Jacob Ras
Volledig scherm
© jacob ras
Beelden: Gerald Meijer

Flevoland