Volledig scherm
Vogelgriep in Biddinghuizen © Gerald Meijer

Video | Opnieuw vogelgriep aangetroffen in Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Opnieuw een besmet pluimveebedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. Een eendenhouder wordt vandaag geruimd, laat de NVWA weten. Het gaat om 8500 dieren. Het is zeker dat het om vogelgriep gaat, maar om welke variant het gaat is nog niet bekend.

Enkele dagen geleden werd ook al een eendenhouder geruimd aan dezelfde weg. De NVWA neemt vandaag monsters bij een derde bedrijf aan dezelfde weg af. Later wordt bekend of dat bedrijf eveneens besmet is. Het ruimen gaat vandaag de hele dag nog duren aan de Alikruikweg. In de loop van de ochtend is alles in gereedheid gebracht om de 8500 vleeseenden te kunnen ruimen.

Dit bedrijf ligt net buiten de 1-kilometerzone, die zaterdag werd getrokken rond het bedrijf dat als eerste besmet bleek. Binnen die cirkel van een kilometer laat de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) altijd voor alle zekerheid alle pluimveebedrijven ruimen. Rond het bedrijf dat vandaag wordt geruimd zijn geen collegebedrijven, meldt het ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft een vervoersverbod ingesteld in een straal van tien kilometer rond de eendenmester die vandaag wordt geruimd. Het vervoersverbod overlapt grotendeels de cirkel die afgelopen weekeinde werd ingesteld na de eerste uitbraak van vogelgriep.

Monsters

Het NVWA onderzocht vorige week drie pluimveebedrijven die binnen 1 kilometer liggen van de besmette houderij. Toen werd er geen vogelgriep aangetroffen.

Volledig scherm
Vogelgriep aangetroffen op Alikruikweg © Freddy Schinkel
BIDDINGHUIZEN - Opnieuw een besmet pluimveebedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. Een eendenhouder wordt vandaag geruimd, laat de NVWA weten. Het gaat om 10.000 dieren. Het is zeker dat het om vogelgriep gaat, maar om welke variant het gaat is nog niet bekend. http://www.destentor.nl/-1.6697888

Flevoland