Volledig scherm
Bart Schopman is na alle ophef over zijn 'IQ-tweet’ uit de VVD in Lelystad gestapt. © Ronald Bonestroo fotografie

VVD’er Bart Schopman gaat na rel rond ‘IQ-tweet’ verder als zelfstandig raadslid in Lelystad

Raadslid Bart Schopman stapt uit de VVD in Lelystad en gaat zelfstandig verder. Dat meldt de liberale partij op haar website en op Twitter. Schopmans positie binnen de VVD stond ter discussie nadat hij voor heibel had gezorgd met een spraakmakende tweet over Forum voor Democratie en PVV.

Schopman plaatste de tweet afgelopen zondag. De tekst van het gewraakte bericht: ‘Zodra er een IQ of intelligentie test verplicht is alvorens je mag stemmen dan zie je dat de PVV en FvD met nog een paar partijen geen enkele zetel weten te bemachtigen’.

Veel Ophef

Daarop ontstond veel ophef. Er werd op social media verontwaardigd gereageerd op Schopmans tweet. De VVD distantieerde zich bij monde van fractievoorzitter Dennis Grimbergen van Schopmans uitlatingen en besloot tot een ‘afkoelingperiode’ van twee dagen. Gedurende die periode werd overlegd over Schopmans positie, waarna de breuk volgde.

Verklaring

De liberale partij komt op haar website met de volgende verklaring: ‘Uit deze gesprekken is gebleken dat de heer Schopman en de VVD-fractie geen basis konden vinden om de samenwerking in de fractie te continueren. De heer Schopman zal als zelfstandig raadslid verder gaan. De VVD-fractie betreurt de ontstane situatie ten zeerste. De fractie heeft vooralsnog geen behoefte om nader in te gaan op deze kwestie en zal daarom niet ingaan op vragen over dit onderwerp.’

Flevoland