Volledig scherm
© Thinkstock

Wat te doen met een pompoen: 5 tips

FLEVOLAND - De pompoenproductie neemt af, maar toch is Flevoland dé pompoenprovincie van Nederland. Van de 341 pompoenbedrijven, zitten er 52 in de polder. Maar wat kun je eigenlijk met je pompoen? 5 tips voor de pompoenliefhebber!

1. Maak een maatje
Uithollen, schoonmaken en een gezichtje erin snijden. Zo simpel is het. Zet er een kaarsje in en voilà: niemand kan meer om jouw pompoen heen. Hoewel de meeste pompoenen wat vijandig van zich afkijken, kun je natuurlijk ook een pompoen maken met een wat gezelligere gezichtsuitdrukking.

2. Kies een kruid
Kerrie, komijn, koriander, kokos of knoflook: geen kruid is te gek en geen specerij is te spannend. De echte waaghalzen kunnen ook nog stukjes appel, zalm of amandel toevoegen voor een speciaal effect. Hekel aan soep? Probeer dan eens pompoen-boerenkool, pompoenpasta of een pompoensalade.


3. Ketsen en kegelen
Heb je nu wel genoeg pompoen gegeten en kun je de uitgeholde figuurtjes even niet meer zien? Zoek dan 6 langwerpige pompoenen en zet deze bij elkaar in een driehoeksvorm. Pak vervolgens de meest ronde pompoen die je kunt vinden en zet twee ruime passen achteruit. Neem een aanloop en laat de pompoen op het juiste moment los. Voor het ultieme wedstrijdelement kun je proberen om zoveel mogelijk strikes te gooien, zorg dan wel voor genoeg pompoenen - deze kunnen uit elkaar spatten. Houd wel rekening met de kans dat Histor jaloers wordt op jouw pompoenkleurige muur.

4. Verkleed en val aan
Toch nog een uitgeholde pompoen over? Snijd hier weer een gezichtje uit, dit keer bij voorkeur met een angstaanjagend uiterlijk, en snijd de onderkant eraf. Plaats de pompoen over je gezicht en ga met zwarte kleren in je tuin staan. Ongewenst bezoek? Schreeuw, gil en ren op ze af. Wedden dat ze zo weg zijn?

5. Relax, rust en realiseer
In een wereld waar weinig wordt stilgestaan en iedereen vaak maar doorgaat, komt hier misschien wel de beste tip: relax! Je hoeft niet altijd grootse plannen te hebben met je pompoen. Ga eens rustig zitten en kijk ernaar. Neem de pompoen eens in je op. Wist je dat de pompoen familie is van de komkommer en de meloen? Stel je eens rustig voor dat de pompoen, komkommer en meloen samen opgegroeid zijn. Hoe zou dat gegaan zijn? Bedenk ook dat pompoenen maar weinig calorieën bevatten en dat ze veel vezels hebben: gezond dus. En dat allemaal met zo'n leuk, gezellig, oranje uiterlijk. Wauw.

Flevoland