Volledig scherm
De 55-jarige Bert O. klaagt in de rechtbank dat hij vaak last heeft van katten die in zijn tuin hun behoefte doen. Maar hij belooft plechtig dat hij nooit meer zal schieten. © ANP

Werkstraf voor Drontenaar die met buks kat van buren onder vuur nam

Hij had de kat van zijn buren per ongeluk neergeschoten. Dat hield de 55-jarige Bert O. uit Dronten vandaag vol in de rechtbank van Utrecht. Het beest heeft de moordaanslag overleefd, maar O. kreeg van de politierechter zestig uur werkstraf voor vernieling en verboden wapenbezit. Hij moet ook de medische kosten voor het oplappen van de kat vergoeden.

De buren kregen de schrik van hun leven toen hun kat bebloed thuiskwam. De politie berekende dat er van uit de woning van de verdachte moest zijn geschoten. In die woning vond de politie vier luchtbuksen en munitie. De Drontenaar bood direct zijn excuses aan en hij beloofde alle schade te vergoeden.

Behoefte

In de rechtbank vertelde O. dat hij vaak last heeft van katten die in zijn tuin hun behoefte doen. Maar hij beloofde dat hij nooit meer zal schieten. Hij had niet gedacht dat hij een levend wezen zou kunnen ombrengen met zijn buks, vertelde hij. Het OM vroeg ook 500 euro smartengeld voor de katteneigenaar. De Drontenaar wilde dat best aftikken. Maar smartengeld kan wettelijk niet opgelegd worden bij het vernielen van een dier.

Flevoland