De 19 raadsleden die beslissen over de komst van het datacenter in Zeewolde.
Volledig scherm
PREMIUM
De 19 raadsleden die beslissen over de komst van het datacenter in Zeewolde. © Foto Freddy Schinkel

Wie is voor, wie is tegen? Zo stemmen de 19 raadsleden van Zeewolde over het grootste datacenter van Europa

In de landelijke politiek en in de media gaat het volop over de mogelijke komst van een datacenter van Meta/Facebook in Zeewolde. Het is nu aan de gemeenteraad. Wat vinden de negentien raadsleden die donderdag gaan beslissen of het grootste hyperscale datacenter van Europa zich kan vestigen in de polder?

10 reacties

 • F Kloos

  7 maanden geleden
  Ben je voor het data centrum hou je je mond ben je tegen ga je met de tegenstanders mee schreeuwen. Dus zeggen tegenstemmers de meerderheid wil het niet, maar de voorstemmers houden wijzelijk hun mond wat anders wordt je met pek en veren het dorp uitgejaagd. Ik ben niet tegen en niet voor maar iedereen die facebook heeft en andere zaken heeft van META moet eens nadenken wie hebben META zo groot gemaakt, juist de gebruikers.
 • Renkens

  7 maanden geleden
  De keuze die de gemeenteraad maakt heeft grote gevolgen voor de rest van Nederland. We hebben al grote moeite om onze energieopgave te halen. Dus dan is een datacenter dat meerdere procenten van ons totale energieverbruik op gaat slurpen wel het laatste wat je wilt. Het levert nauwelijks iets op voor de omgeving en kost verder alleen maar heel veel. Ik hoop dat de gemeenteraad anders beslist. En anders kan vast heel Nederland bezwaar maken, want dit besluit raakt ons allemaal.
 • B Zieleman

  7 maanden geleden
  Uiteraard is de VVD weer vóór. VVD staat voor zakelijk belang en dat is overal goed te merken. Dat er een mooi stuk vruchtbare grond verpest wordt, opgeleukt met aangelegd "natuur", maakt niet uit. Dat datacentrum slurpt energie en fris water! Restwarmte naar huizen: dat krijg je het verbruikte water niet mee terug. Werkgelegenheid is nihil, een enorme grijze betonblok in het polderlandschap, zijn jullie (voorstanders) wel oké?! Maar de VVD wil ook Lelystad Airport doordrukken, dus ja...
 • evert koekkoek

  7 maanden geleden
  Op de fotootjes zie ik bij voor- en tegenstemmers nu louter en alleen lachende gezichten. Ik vraag me af wanneer er fotootjes verschijnen van de voor- en/of tegenstemmers waarop een lach van de spreekwoordelijke boer met kiespijn is te zien.
 • evert koekkoek

  7 maanden geleden
  Als men voor het datacenter is, wordt men wel met een probleem opgezadeld. Wat te denken van de milieuproblematiek, klimaatproblematiek, uitstoot, giga energieverbruik, windmolens extra, bodemwater gebruik voor koeling, onrechtmatige toegekende subsidies aan buitenlandse investeerders, ga zo maar door. Gemeentebestuur en provinciebestuur, zet die roze bril af en zie de werkelijkheid onder ogen.
 1. Blankenham toch weer in beeld voor De Dijkruiters
  PREMIUM

  Blankenham toch weer in beeld voor De Dijkrui­ters

  Er is al heel wat te doen geweest over een nieuwe accommodatie van hippische vereniging De Dijkruiters. Die moet weg uit Blankenham om plaats te maken voor woningbouw. In het dorp zijn geen mogelijkheden en een verhuizing naar de rand van het industrieterrein in Blokzijl was zo’n beetje de laatste optie. Maar de club heeft de gemeente gevraagd die uit te stellen nu er mogelijk toch twee kansrijke locaties in het dijkdorp zijn gevonden.

Flevoland