Volledig scherm
VVD-raadslid Bart Schopman zorgde voor ophef met een denigrerende tweet over PVV en FvD. © Ronald Bonestroo fotografie

Woede na ‘IQ-tweet’ van VVD-raadslid uit Lelystad: ‘Hoe zielig ben je?’

PollEen tweet van VVD’er Bart Schopman uit Lelystad heeft een flinke rel veroorzaakt. Het raadslid suggereerde met duidelijke bewoording dat aanhangers van de PVV en Forum voor Democratie een laag IQ zouden hebben.

Schopman twitterde ‘Zodra er een IQ of intelligentie test verplicht is alvorens je mag stemmen dan zie je dat de PVV en FvD met nog een paar partijen geen enkele zetel weten te bemachtigen’. En hoewel hij het bericht later weer verwijderde, was het kwaad toen al geschied. 

Poll

Wat vind jij van de 'IQ-tweet' van VVD-raadslid Schopman?

  • Niks mis mee, hij mag zeggen en schrijven wat hij denkt (21%)
  • Niet slim, maar iedereen maakt fouten (23%)
  • Schandalig, deze man hoort niet in de politiek thuis (57%)
1808 stemmen

Schopmans kreeg een stortvloed aan woedende reacties. Zijn bericht wordt door iemand ‘het schoolvoorbeeld van de stuitende arrogantie van de VVD’ genoemd. Een ander stelt: ‘Wij gaan ervan uit dat we Bart Schopman niet meer terugzien in de politiek! Ongeschikt!’. 

De VVD Lelystad nam zondagavond openlijk afstand van de tweet van haar raadslid. ‘Wij distantiëren ons nadrukkelijk van deze tweet’, verscheen op het Twitter-account van de partij. ‘Iedereen mag stemmen op wie hij/zij wil, en wij hebben daar het volste respect voor!’

Excuus-tweet

Nadat Schopman zijn gewraakte tweet verwijderde, kwam hij met een ‘excuus-tweet’: ‘Iedereen in dit land mag uitkomen voor zijn of haar mening, beide kanten op. Als ik mensen heb beledigd bied ik daarvoor mijn excuus aan. Durf fouten eens toe te geven...’ Overigens werd deze manier van ‘excuses’ maken wederom niet door iedereen gewaardeerd.

Flevoland