Rikus en Jannet lagen in kritieke toestand in het ziekenhuis op Tenerife. Inmiddels zijn ze weer thuis.
Volledig scherm
Rikus en Jannet lagen in kritieke toestand in het ziekenhuis op Tenerife. Inmiddels zijn ze weer thuis. © eigen foto

Ziek echtpaar uit Urk met laatste vliegtuig (voor vliegverbod inging) uit Tenerife terug naar huis

Met de allerlaatste vlucht - voordat Spanje zaterdagavond een vliegverbod naar Nederland instelde - zijn Rikus en Jannet Meun teruggekeerd naar huis op Urk. De afgelopen dagen lag het echtpaar met ernstige gezondheidsklachten in een ziekenhuis in Tenerife.

,,Zaterdagavond zijn ze met het laatste vliegtuig voordat Spanje een vliegverbod kreeg terug gekomen naar Nederland", vertelt zoon Stefan. ,,Net iets voor één uur vannacht zijn ze geland en kon ik ze ophalen van Schiphol. Ze zijn nu thuis, nog wel ziek maar in ieder geval thuis!”

De opluchting is groot bij de familie Meun. De afgelopen week was er een van veel spanning en angst. Op 9 maart vertrokken Rikus en Jannet voor hun vakantie naar het Canarische eiland Tenerife. Het eiland was geen getroffen gebied en er was geen negatief reisadvies. Na een kleine week kreeg Jannet echter klachten. De koorts liep op, het hoesten begon en ze raakte benauwd. Vlak daarna werd ook Rikus ziek.

Quarantaine op hotelkamer

Al snel ging het slechter met het Urker echtpaar. Het hotelpersoneel plaatse ze in quarantaine en ze mochten hun hotelkamer niet meer verlaten. Donderdag ging het plotseling snel achteruit met Jannet; ze kreeg ademhalingsproblemen. Met een ambulance werd ze naar een ziekenhuis gebracht. Ook Rikus werd opgenomen. De vlucht naar huis ging aan hen voorbij.

Thuis op Urk maakte Stefan zich veel zorgen om zijn ouders, met wie contact krijgen maar moeizaam verliep. In de Stentor deed hij een oproep tot hulp. Die bleef niet onbeantwoord. ,,Een Nederlander op Tenerife heeft ons geholpen om met het ziekenhuis in contact te komen. Ook het consulaat heeft hulp aangeboden met als doel mijn ouders snel weer thuis te krijgen.”

Eind goed al goed. Stefan is blij dat hij via de krant een hulpoproep deed. ,,Anders hadden ze zeer waarschijnlijk daar nu nog gezeten.”

Flevoland