Volledig scherm
De net beëdigde Statenleden poseren voor de fotograaf © Herre Stegenga

Zoeken naar vertrouwen voor coalitie in Flevoland

De eerste stap is gezet, nu begint het echte werk. VVD, CDA, PvdA en CristenUnie proberen de komende weken met Forum voor Democratie een coalitie te smeden. Nu zal blijken wat de nieuwkomer van plan is in Flevoland. 

Op voorhand valt er weinig over te zeggen. Nog steeds is er weinig bekend over de winnaar van de verkiezingen. Het programma kent vergaande standpunten, maar is summier. Informateur Annemarie van Gaal noemt een coalitie van eerdergenoemde partijen ‘stoer en stabiel’, maar de vijf hebben nog niet inhoudelijk met elkaar gesproken. Dat gaat snel gebeuren. ,,Zet een paar pilsjes op tafel, ga desnoods dronken worden’’, adviseerde Van Gaal donderdagavond bij een debat over haar advies - het eerste agendapunt na de beëdiging van de Statenleden.    

Compromissen

De eerste indruk is dat er wel te praten valt met ‘Forum’. Tijdens het gesprek met Van Gaal toonde de partij zich bereid om compromissen te sluiten. Dat blijkt uit het ‘raamwerk van afspraken op belangrijke thema’s’ dat de informateur heeft toegevoegd aan haar advies. Vier grote onderwerpen waarover de partijen het redelijk eens zijn, concludeert ze. Over een punt ontstond verwarring. Van Gaal schreef dat Lelystad Airport mag uitbreiden naar meer dan 45.000 vluchten per jaar.  ,,Foutje gemaakt in mijn enthousiasme’’, zei ze donderdag. Het plafond is 45.000.   

Quote

Op inhoud kun je ver komen, maar er moet vertrouwen zijn

Harold Hofstra, ChristenUnie Flevoland

Vallen de vijf partijen elkaar straks in de armen? ,,Op inhoud kun je ver komen, maar er moet vertrouwen zijn’’, zei Harold Hofstra (ChristenUnie). Willem de Jager (PvdA) hamerde op solidariteit. Beiden kunnen, kortom, nog niet zeggen wat voor vlees ze in de kuip hebben met 'Forum’. Lijsttrekker Gert-Jan Ransijn benadrukte dat partijen buiten de coalitie niet voor spek en bonen meedoen. ,,Ik nodig u uit: kom met ideeën’’.  

Kritiek

Overigens was er van meerdere kanten kritiek op het advies van Van Gaal. Zo is er geen verslag gemaakt van de tweede gespreksronde die enkele partijen met haar hadden. Terwijl de afspraak was, zo stelden andere partijen, dat de verslagen van álle gesprekken openbaar zouden worden gemaakt. ,,We hebben daar uitgebreid over gesproken’’, zei Frans Mulckhuijse (SP).      

 1. ‘Music heals’ drijft Flevolandse band op leeftijd
  PREMIUM

  ‘Music heals’ drijft Flevoland­se band op leeftijd

  Muziek maken zonder gedoe. Dat is het handelsmerk van de Pub-Liners, een tribute band van The Dubliners die zich afficheert als de oudste band van Flevoland. Maar de afgelopen driekwart jaar stond de band nauwelijks op het podium na een ernstig ongeval van zanger Jan Rabs. Zondag gaat het er toch weer van komen, met een optreden in Emmeloord. ,,Voor de echte fans’’, zegt Rabs. ,,Om te laten zien dat we terug zijn.’’
 2. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

Flevoland