Volledig scherm
Het Lanterstrand lijkt zo goed als klaar, maar is dat volgens de gemeente Zeewolde nog zeker niet. © BramvandeBiezen/Hollandluchtfoto

Zonnen op hagelnieuw Zeewolder Lanterstrand kan pas over twee jaar

Het is zo aanlokkelijk: je handdoek uitspreiden op het maagdelijke Lanterstrand in Zeewolde en even een frisse duik nemen. Niet doen, zegt de gemeente Zeewolde. Pas over twee jaar jaar is het echt veilig. 

Het Lanterstrand gaat deel uitmaken van de kustzone Polderwijk aan de noordzijde van het dorp. Vlakbij het nieuw te bouwen Havenkwartier. Voor watersporters komen er bij het strand zo’n 80 ligplaatsen voor bootjes. Op het tulpeiland, dat iets verderop is gelegen, komt horeca. 

Verontreiniging

Hoewel het lijkt of het strand al helemaal klaar is, zijn er volgens de gemeente nog meerdere redenen waarom het Lanterstrand nog geen officiële zwemlocatie is. Zo is de bodem onder water mogelijk nog niet vlak genoeg, zijn er geen drijflijnen, toiletten, douches en afvalbakken en is de kwaliteit van het zwemwater nog niet voldoende onderzocht op verontreiniging. 

Controle

Om een officiële zwemlocatie te worden, moet het water minimaal twee jaar onder controle hebben gestaan en moet de locatie voldoen aan eisen op gebied van kwaliteit, veiligheid, infrastructuur, hygiëne en voorzieningen. 

Verwacht wordt dat het Lanterstrand in 2020 wordt ingericht en in 2021 op de lijst komt van officiële zwemlocaties.

Flevoland