Volledig scherm
PREMIUM
In de regen afgelopen zaterdag worden enkele appels geplukt op het perceel van fruitteler Wijk Oord in Zeewolde. Over enkele jaren maken de appelbomen plaats voor een zonnepark van 5,6 hectare. De fruitteler gaat wel door met het telen van peren. © Henri van der Beek

Zonnepark geeft fruitteler Zeewolde dubbel gevoel

Het zal echt wel even slikken zijn als straks de honderden appelbomen plaats moeten maken voor het zonnepark, maar eigenlijk hadden Roy en Angenita Gieling van fruitteeltbedrijf Wijk Oord in Zeewolde geen keus. Door regelgeving en hevige concurrentie uit het buitenland zien zij geen toekomst meer in de appelteelt.

Nee, de vlag ging zeker niet uit bij de hardwerkende fruittelers Roy en Angenita Gieling uit Zeewolde toen afgelopen week duidelijk werd dat grond op hun terrein was uitverkoren voor een zonnepark van 5,6 hectare groot. Natuurlijk, ze hadden zich ervoor ingeschreven, maar dat was vooral ingegeven door het feit dat het nauwelijks meer loont appels te telen. Gelukkig houdt de teelt van peren op 12 hectare grond van het fruitteeltbedrijf wel stand. Daar gaat het echtpaar zich in de toekomst dan ook vol op toeleggen.

Flevoland