Volledig scherm
Een deel van de Flevolandse konikpaarden in Spanje is mager, vermoedelijk vanwege een parasiet. © Annemieke van Straaten

Zorgen over voedselaanbod uitgezette Flevolandse konikpaarden

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over de konikpaarden die uit de Oostvaardersplassen die naar Spanje zijn uitgezet. Een deel van de dieren zou ziek zijn. Ze hebben mogelijk last van een parasiet.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg heeft hierover nu schriftelijke vragen gesteld aan minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Hij toont zich onder meer bezorgd over het voedselaanbod voor de paarden in Spanje. Dat zou onvoldoende zijn. De huidige eigenaar van de paarden, de stichting Paleolitico Vivo zou Staatsbosbeheer nu om geld en hooi hebben gevraagd. De partij wil nu weten of Staatsbosbeheer hieraan heeft voldaan en of er überhaupt afspraken zijn gemaakt over de voedselvoorziening.

Waarom Spanje?

Ook wil het kamerlid weten waarom de paarden naar Spanje zijn gegaan, nu er kennelijk in het Spaanse natuurgebied midden in de zomer ‘niet genoeg voedsel te vinden is’? En: ‘Zijn er afspraken gemaakt met de stichting over het verzorgen van de paarden bij ziekte? Wordt er toezicht gehouden door een onafhankelijke dierenarts?’

Overgeplaatst

In maart van dit jaar is een groep van 29 konikpaarden uit natuurgebied de Oostvaardersplassen overgeplaatst naar naar het natuurgebied Atapuerca in Noord-Spanje, ongeveer 20 km van Burgos. De konikpaarden grazen in een afgerasterd deelgebied van 175 hectare. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit open bos met een ondergroei van gras en op verschillende open plekken heide. De groep Konikpaarden is inmiddels flink gegroeid doordat er 12 veulens zijn geboren. Maar veel van de paarden zijn mager en niet gezond. Van de bijna ruim 40 dieren zijn er 28 niet gezond. De anderen zijn wel in orde.

Flevoland