Sinterklaas wordt in Staphorst ook dit jaar nog vergezeld door Zwarte Pieten, waaronder ook een stipwerkpiet.
Volledig scherm
PREMIUM
Sinterklaas wordt in Staphorst ook dit jaar nog vergezeld door Zwarte Pieten, waaronder ook een stipwerkpiet. © eigen foto/Archief

Zwarte Piet viert feest in Staphorst, dorp doet 'geen concessies', Urk wil geen ophef over 'eigen feest’

met pollIn Staphorst denken ze er niet aan om in navolging van Volendam, af te stappen van Zwarte Piet. Hoe Sints makkers er op Urk uitzien, wil het plaatselijke sinterklaascomité niet zeggen. Al lijken roetveegpieten beter in een volgende haven voet aan wal te kunnen zetten: ,,Wij willen het rustig houden, zodat we ons eigen, leuke feest kunnen houden.’’

76 reacties

 • Jules Vismale

  3 maanden geleden
  De Zwarte Pieten die hier staan afgebeeld zijn gewoon zwart gesminkte mensen die helemaal geen slaven zijn en vrolijke gezichten trekken als ze snoepgoed uitdelen. Racisme krijg je echt niet weg door Zwarte Piet te verbieden of aan te passen en hoe meer je hun tegenstanders daarin hun zin gaat geven hoe meer die zullen gaan eisen! Zonder Zwarte Piet is Sinterklaas hoegenaamd niets!
 • Dick Hofman

  3 maanden geleden
  Het vergt tegenwoordig moed om een echte zwarte piet te zijn, mooi om te zien dat er nog helden zijn die de traditie hoog houden.
 • Ronald Wintjens

  3 maanden geleden
  En op deze manier worden de donkere mensen dus echt gediscrimineerd, zij kunnen de prachtige rol van zwarte piet helaas niet meer kunnen vervullen.
 • P Hendriksen

  3 maanden geleden
  Heel goed ! Geen afbraak van onze tradities en cultuur !! De Amerikaanse rommel vliegt ons links en rechts om de oren. Of het nou fastfood is , rare leenwoorden of geïmporteerde feestdagen zoals Halloween en Valentijnsdag. Stop ermee ! Hou Nederland Nederlands ! Zwarte Piet en Sinterklaas moeten blijven zoals ze zijn, ook in Deventer !!
 • Albert de Boer

  3 maanden geleden
  Je hebt zwarte pieten, maar je hebt ook rotpieten!! Die kunnen goed kletsen en zwetsen, maar als ze hun hoofd laten zien worden ze zwartgevloekt ipv zwartgeveegd. Ook wel Haagse ambtenaren genoemd.
 1. Tom (38) misbruikte 13-jarig ‘bruidsmeisje’ in Emmeloord: ‘Ik ben zo stom geweest’
  PREMIUM

  Tom (38) misbruikte 13-jarig ‘bruids­meis­je’ in Emmeloord: ‘Ik ben zo stom geweest’

  ,,Tom, jij had beter moeten weten. Jij was de volwassene, ik nog maar een jong meisje. Het liefst zou ik je persoonlijk castreren.” De 38-jarige Tom F. hoorde deze woorden van zijn slachtoffer twee weken terug gelaten aan in de rechtbank. De rechter acht nu bewezen dat hij een meisje van toen 13 jaar meerdere malen misbruikte in Emmeloord. Hij krijgt straf, zij een schadevergoeding.