Volledig scherm
Maikel Kieftenbeld ontdoet zich op karakter van zijn tegenstander. De A-junior was gisteren een schaars lichtpuntje in het Deventer team. foto Erik Pasman

Aanval baart Ulderink meeste zorgen

BILLERBECK - Na de volstrekt kansloze 3-0 nederlaag tegen Jong FC Twente, baarde niet de verdediging, maar juist de aanval trainer Andries Ulderink zorgen. De oefenmeester van GA Eagles vreest dat niet alle aanvallers speelklaar zijn bij de start van de competitie.

Zoals een sintelbaan bij een Duits voetbalveld hoort, hoort een oefenwedstrijd bij een trainingskamp. En dus vond GA Eagles de beloften van FC Twente bereid om in Billerbeck te sparren. Wel in het geniep, omdat de Duitse autoriteiten weinig op hebben met klein groepje raddraaiers onder de Deventer aanhang.

De echte fans hebben gistermiddag in ieder geval weinig gemist. Zonder Jordy Zuidam wist GA Eagles vanaf de eerste minuut niet waar het moest zoeken. Geen organisatie en eigenlijk ook weinig beleving. De Twentse talenten wandelden een aantal keer heel simpel door de Deventer verdediging. Trainer Andries Ulderink probeerde, in het eerste part van driemaal 25 minuten speeltijd, het vanaf de kant nog geestdriftig recht te zetten. Na 25 minuten zag hij ook het hopeloze van de zaak in.

De spelers hadden 's morgens nog een pittige training afgewerkt; Jong FC Twente verscheen fris aan de aftrap. Maar dat kon ook volgens Ulderink geen excuus zijn voor de kansloze nederlaag. ,,Nee, we zijn nog niet klaar voor de start van de competitie'', zei Ulderink met een cynische glimlach. ,,Maar twee of drie spelers haalden een voldoende.''

Eén van de drie was Maikel Kieftenbeld, de A-junior die de plaats van Zuidam innam. De middenvelder uit Lemelerveld bleef wel overeind tegen zijn oud-clubgenoten. Ulderink: ,,Dat was met vlagen wel genieten. Ik moet nog met de trainer van de A1 bespreken hoe we verder gaan met Maikel. Maar hij doet het uitstekend.''

Op het middenveld heeft Ulderink niet direct problemen, die doen zich eerder in de aanval voor. ,,Ik maak me wel zorgen om de aanval, daar zijn te veel spelers te ver verwijderd van hun vorm op drie weken voor de start van de competitie. Het gaat dan niet om hun kwaliteit, die hebben ze. Maar ze komen van te ver om meteen aan te kunnen sluiten. Dat komt wel weer, maar voor de eerste wedstrijden is het lastig.'' Ulderink doelt op nieuwkomer Ranégie (kan op zijn vroegst over 1,5 week aansluiten bij de groep), Van der Wal (op weg terug van een zware knieblessure) en Van Dijk (terug van langdurige polsblessure). Tegen Emst, Litex en ook gisteren tegen Jong Twente bleek dat GA Eagles aanvallend nog veel te verbeteren heeft. Morgen tegen Schalkhaar is er weer een oefenwedstrijd. En een beetje oefening kunnen de Deventer profs nog wel gebruiken.

GA Eagles – Jong FC Twente 0-3. 2. Der 0-1, 54. Davina 0-2, 67. Davina 0-3. Bijzonderheid: speelduur driemaal 25 minuten.

GA Eagles: Pasveer, Bakkati (50. Maruanya), Bus, Te Boekhorst, Vosselman (51. Bakkati); Oosthout, Kieftenbeld, Türk; Vlug, Ahahaoui (50. Broers), Van Dijk.