Volledig scherm
Laatste training van Go Ahead voor de IJsselderby © Henny Meijerink

De IJsselderby: voorbereidingen, vuurwerk en verf

ZWOLLE/DEVENTER - Supporters hebben weken naar deze wedstrijd toegeleefd. Zondag is de IJsselderby tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Honderden supporters van beide teams gaven de spelers zaterdagochtend een laatste steuntje in de rug op weg naar de wedstrijd van het jaar.

De laatste oefensessie voor de IJsselderby begon voor het team van Ron Jans met luid applaus en een zee aan fakkels vanaf de noordtribune. Het massaal toegestroomde publiek zorgde voor een groots onthaal voor de selectie die het zondag tegen GA Eagles moet doen. Om 12.30 uur is de aftrap. Twee uur later weten we wie zich de IJssel een half jaar lang mag toe-eigenen.

Go Ahead Eagles
De Deventenaren werden gek wakker zaterdagochtend, de Wilhelminabrug was ineens van een blauw kleurtje voorzien. Dat zorgde voor verkeersopstoppingen in de Deventer binnenstad. Er moet een gespecialiseerd bedrijf aan te pas komen om de brug schoon te maken.

Bij de laatste training van de Go Ahead Eagles kwamen ook veel supportes af, al was het iets rustiger dan bij PEC.


Zelfverzekerd

Welke club is het meest zelfverzekerd voor de IJsselderby? Hieronder blijkt dat er voor beide partijen wel iets te zeggen is.


De Zwollenaren wonnen vijf van de voorgaande tien competitieduels van GA Eagles. Daarnaast zit PEC in een flow. Al is het een kleintje: voor het eerst sinds september 2015 is de club drie competitieduels op rij ongeslagen. Ook speelt Zwolle een thuisduel, Deventer is te gast.

GA Eagles stond dit seizoen 150 minuten in totaal op voorsprong in de eredivisie, maar niet één minuut daarvan buiten de eigen Adelaarshorst.

‘De Eagles’ zetten graag hun klauwen in de Zwollenaren. Sinds de Deventenaren in 2013 twee seizoenen in de eredivisie spelen, wonnen ze drie keer van PEC: dat is vaker dan van enig andere tegenstander. Geef de Deventenaren een dood spelmoment en ze blazen hun kansen meteen nieuw leven in. GA Eagles is de ploeg die in de eredivisie het best scoort uit spelhervatting. PEC is de ploeg die dat het slechtst doet. Sinds Ron Jans de baas is in Zwolle, wisten de blauwvingers maar één van de vier gespeelde competitieduels te winnen van de Deventenaren.
GeschiedenisIn 1929 vond de eerste ‘IJsselderby’ plaats, al kreeg die pas tientallen jaren later zijn naam en de huidige zinderende lading als burentwist.


De eerste ontmoeting tussen Go Ahead en PEC Zwolle was de eerste van in totaal 18 keer een gelijkspel. Het werd 3-3 in Zwolle.


In alle onderlinge ontmoetingen sinds dat duel in 1929 staat Zwolle een iets oor. De Zwollenaren wonnen 45 keer, de Deventenaren waren 38 keer de bovenliggende partij. De stevigste score komt op naam van Go Ahead, in het seizoen ’42-’43: 8-2 winst op Zwolle.

Beide teams trainen nog een keer voordat zij elkaar morgen weer treffen. Beelden: Erik Mondeel en Jasper van Loo