Volledig scherm
© imago sportfotodienst

De tv-gelden verdeeld: PEC Zwolle 12e, GA Eagles bij promotie 16e

PEC Zwolle en wellicht ook Go Ahead Eagles hebben voor komend seizoen een plek in het rechterrijtje als het gaat om de verdeling van de televisiegelden in de eredivisie. Dat blijkt uit de ranglijst die dinsdag is bekendgemaakt.

Ajax staat ruim aan kop in het klassement dat over tien jaar wordt opgemaakt. PEC Zwolle zakt een plaatsje van elf naar twaalf, omdat het gepromoveerde FC Twente (dat in de recente geschiedenis vaak hoog eindigde in de eredivisie) net boven de Zwollenaren uitkomt. PEC Zwolle ontvangt 2,55 miljoen euro, volgens de lijst die is opgemaakt door Voetbal International.

Promotie

Mocht GA Eagles volgende week promoveren via de play-offs dan komt het zeer waarschijnlijk uit op een zestiende plaats. Eredivisionist Excelsior is dan weliswaar geëlimineerd, andere play-off-deelnemers als Cambuur, Sparta en De Graafschap komen qua punten net wat hoger uit dan Go Ahead. De zestiende plek is voor Go Ahead goed voor ongeveer 2,02 miljoen euro uit de tv-pot.

De achttien clubs in de eredivisie verdelen in totaal ongeveer tachtig miljoen euro. De nummer 1 Ajax houdt 10,3 miljoen over aan de televisiegelden, PSV 9,27 en Feyenoord 8,23 miljoen. Onderaan staat Fortuna Sittard met 1,95 miljoen euro.

  1. Wisselvallig GA Eagles geeft De Gier huiswerk en vertrouwen
    PREMIUM
    OP RAPPORT

    Wisselval­lig GA Eagles geeft De Gier behalve huiswerk ook vertrouwen

    Een pas na rust excellerende Ossenaar, een blunderende keeper, de sterk debuterende spits en een trainer die adequaat ingrijpt en de wedstrijd naar zijn hand zet. Na een merkwaardige voetbalavond in Brabant komt Go Ahead Eagles zaterdag als winnaar bovendrijven. De 1-2 in een uitduel op kunstgras is een opsteker, zeker, en een geweldige boost voor het zelfvertrouwen van GA Eagles dat zich in de brede subtop van de eerste divisie heeft gemeld. Maar ook een team wat nog steeds omgeven wordt door vraagtekens van onzekerheid.