Volledig scherm
Bertus Zwerus (r) in 2007 als scout van Jong Oranje in Gelredome. © Hans Broekhuizen

Deventer voetbalicoon Bertus Zwerus overleden

De Deventer voetbalwereld heeft een icoon verloren. Afgelopen woensdag overleed de voormalig trainer Bertus Zwerus op 77-jarige leeftijd.

Zwerus struinde de hele wereld over op zoek naar voetbalgeluk. Maar Nieuw-Zeeland of China konden voor Bertus Zwerus niet tippen aan ‘zijn’ rood-gele stad aan de IJssel. Het voetbalicoon begon begon eind jaren 50 als jeugdtrainer bij Daventria en was nadien actief bij onder meer de KNVB, PEC Zwolle en grote liefde GA Eagles. Hij werkte in de Adelaarshorst onder erkende oefenmeesters als František Fadrhonc, Dwight Lodeweges, Henk ten Cate.

Zwerus was bovendien een pionier van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Ruim tien jaar lang was hij hoofdcoach van Puck Deventer, het vrouwenbolwerk dat hij landskampioen maakte. 

Jong Oranje

Ook was Zwerus jarenlang scout voor clubs als Heracles en GA Eagles en was hij als teammanager actief bij Jong Oranje. Als rechterhand van coach Foppe de Haan werd Zwerus in 2007 Europees kampioen met de Oranje-beloften.

Ziekte 

De laatste drie jaar kampte Zwerus met de ziekte Alzheimer. Daar had de Deventenaar het zwaar mee. In 2016 werd Zwerus onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor het voetbal. Ook kreeg hij de zilveren bondsspeld van de KNVB.

  1. Stiften keert met Dennis Hulshoff terug naar zijn jeugd: ‘KNVB-beker met Twente was mooi, net als de wisselbeker van Go Ahead’

    Stiften keert met Dennis Hulshoff terug naar zijn jeugd: ‘KNVB-be­ker met Twente was mooi, net als de wisselbe­ker van Go Ahead’

    Hij stuurde Ronald Waterreus de verkeerde hoek in en stond even later met de KNVB-beker onder de arm te juichen voor het uitzinnige Twentse vak. Dennis Hulshoff denkt met een brede lach terug aan 2001, het jaar van zijn ultieme hoogtepunt als voetballer. Alhoewel… ,,Dat ik door de supporters van Go Ahead werd uitgeroepen tot beste speler was misschien nog wel mooier. Die wisselbeker van Go Ahead heb ik nooit meer terug gegeven’’, bekent de 49-jarige Hulshoff in Stiften, de videorubriek van De Stentor.