GA Eagles bouwt zekerheid in voor eerste thuisduel van 2018

videoTrainer Jan van Staa onderkent al na zes weken in Deventer dienst de problemen waarmee Go Ahead Eagles eigenlijk al maanden kampt. De oefenmeester van de Jupiler Leagueclub bouwt daarom vrijdagavond (aftrap 20.00 uur) in zijn elftal extra defensieve zekerheden in voor de eerste thuiswedstrijd van 2018 tegen MVV.

Van Staa wil al sinds zijn aanstelling op 5 december het publiek in Deventer vermaken via aanstekelijk spel en met passie en bevlogenheid op de banken krijgen. De keerzijde is dat het karig bezette driemansmiddenveld maar zelden grip krijgt op tegenstander, wordt overlopen, waardoor er in de verdediging gapende ruimtes ontstaan. GA Eagles houdt – net als eerder al onder de ontslagen trainer Leon Vlemmings – wekelijks open huis en geeft veel te veel kansen én doelpunten weg. Al vier thuiswedstrijden op rij werd er niet gewonnen, dat is ver benden de norm in de Adelaarshorst.
,,Er moest wat gebeuren’’, vond Van Staa, die daarom centraal op het middenveld twee controleurs posteert. Het maakt de weg vrij voor Thijs Dekker, die vrijdagavond tegen MVV voor de club waar hij de opleiding doorliep. ,,Deze jongen heeft op de trainingen bewezen dat hij het niveau aan kan’’, aldus Van Staa. ,,Een balafpakker en een jongen met discipline. Van druk wil ik niets horen. Dit is een bekroning voor Thijs Dekker. Hij mag gespannen zijn, maar moet vooral gaan genieten.’’

Evenwicht

De vorige week nog gepasseerde Sjoerd Overgoor moet samen met Dekker het evenwicht bewaken. Joey Suk schuift naar voren als aanvallende middenvelder om bij balverlies een linie terug te zakken. Op de flanken moeten de huurlingen Aaron Nemane (Manchester City) en waarschijnlijk Stefano Beltrame (Juventus) voor het gevaar zorgen en verdedigend de flanken bezetten, waardoor een vijfmans middenrif ontstaat. ,,Beltrame kampt nog met een lichte blessure aan de hak, dus dat is nog even afwachten. Zoals ook Hendriks nog een lichte enkelblessure heeft’’, verklaarde Van Staa. ,,Pas vrijdag hakken we knopen door over de basisopstelling.’’

Langedijk

Als Beltrame kan spelen wordt Pieter Langedijk het kind van de rekening. De linkeraanvaller is bij GA Eagles nog geen schim van de vorig jaar bij RKC nog zo imponerende flankspeler. Na zijn wisselbeurt tegen NEC, wordt hij door Van Staa naar de bank verwezen. ,,Er zijn spelers die meer moeten brengen’’, stelt Van Staa. ,,Ja, daar hoort Pieter ook bij. We hebben steeds meer concurrentie op verschillende posities en dus kan ik keuzes maken.’’

MVV

Als GA Eagles het seizoen nog wil redden is een zege op MVV een vereiste. Met nog negen thuiswedstrijden te gaan zijn de play-offs weliswaar nog niet helemaal uit beeld, de kansen op een plek op het promotiebal slinken met de week in Deventer. De beoogde tiende plaats is ondertussen drie overwinningen weg voor Go Ahead, dat aast op revanche tegen MVV. In augustus verloor de ploeg de openingswedstrijd van het seizoen in Maastricht door defensieve blunders met 4-3, nadat het drie minuten voor tijd nog een voorsprong koesterde. Een zege op de Limburgers moet de poort op weg naar eerherstel openen. ,,De derde periode begint, nieuwe kansen. Het is zaak dat we nu eens een thuiswedstrijd winnend afsluiten’’, besloot Van Staa, die GA Eagles al vier duels in eigen stadion niet zag winnen.

Joey Groenbast (heupblessure), Leon de Kogel (op zoek naar nieuwe club) en Tim Holscher (ziek) ontbreken vrijdagavond bij GA Eagles. 

De wedstrijd staat vrijdagavond onder leiding van Jeroen Manschot. Opvallend, want de arbiter nam eerder dit seizoen in Maastricht ook al de fluit ter hand in de heenwedstrijd tussen beide clubs.

Vermoedelijke opstelling GA Eagles: Stevens; Opdam, Buwalda, Schenk, Savastano; Overgoor, Dekker; Nemane, Suk, Beltrame; Hendriks.

Volledig scherm
GA Eagles-trainer Jan van Staa. © W Vzoeren