Vuurwerk in het uitvak van GA Eagles bij De Graafschap.
Volledig scherm
Vuurwerk in het uitvak van GA Eagles bij De Graafschap. © De Stentor

GA Eagles moet in de buidel: vuurwerkboete blijft overeind

Go Ahead Eagles is door de tuchtcommissie van de KNVB gestraft voor het afgestoken vuurwerk in de uitwedstrijd tegen De Graafschap op 1 december. De Deventer club moet een bedrag van 3.750 euro overmaken naar Zeist, maar gaat in hoger beroep tegen de sanctie.

,,Ik vind dit zó onterecht’’, stelde Jan Willem van Dop donderdagavond onomwonden. De algemeen-directeur van GA Eagles tekende dan ook direct hoger beroep aan bij de KNVB. ,,Dat moest binnen vier dagen, maar had ik binnen een paar minuten voor elkaar. Kijk, ik snap best dat de KNVB naar het verleden van Go Ahead kijkt. Maar in dit geval is dat niet fair. Wij hebben er als club voor, tijdens en na de wedstrijd in Doetinchem alles aan gedaan om dit te voorkomen. Nu worden wij financieel gestraft door een paar kwaadwillenden. Daar heb ik moeite mee.’’

Aanklager

GA Eagles kreeg dezelfde boete van 3.750 euro straf eerder al als schikkingsvoorstel opgelegd door de aanklager betaald voetbal en ging daarmee niet akkoord. Het beroep wat werd aangespannen en twee weken geleden diende in Zeist, bleek vooralsnog vruchteloos. Dat kwam niet als een verrassing, maar wel als een teleurstelling in de Adelaarshorst. Het vuurwerkincident bij De Graafschap was immers het zoveelste incident in een lange reeks, wreef Dick van Steenbeek, voorzitter van de tuchtcommissie, eind februari al onder de neus van GA Eagles. Maar waar de Deventenaren aan en sanctie ontsnapten tegen NAC, FC Dordrecht en IJsselmeervogels moet de club dit keer wel bloeden. ,,Het strafblad van GA Eagles liegt er niet om. Niet iets om trots op te zijn’’, oordeelde Van Steenbeek.

Zonder publiek

GA Eagles moest de afgelopen jaren al vaker in de buidel na misstanden tegen De Graafschap (2016 en 2018) en Heracles en PEC Zwolle (2017). Dat kostte de club in totaal 45.000 euro. GA Eagles heeft nog een voorwaardelijke straf open staan sinds april 2018 voor een vak zonder publiek, na de excessen tegen De Graafschap. ,,Die straf had ook opgelegd kunnen worden’’, benadrukte de voorzitter van de tuchtcommissie. Zo ver wilde de aanklager – tot opluchting van GA Eagles - niet gaan.