De Adelaarshorst stroomde in 2013 vol na de promotie  van GA Eagles in Volendam. De kans is groot dat de stadions dit seizoen leeg blijven als de play-offs gespeeld gaan worden.
Volledig scherm
De Adelaarshorst stroomde in 2013 vol na de promotie van GA Eagles in Volendam. De kans is groot dat de stadions dit seizoen leeg blijven als de play-offs gespeeld gaan worden. © Tom van Dijke

GA Eagles moet via uitgeklede play-offs weg zien te vinden naar promotie

Go Ahead Eagles mag voorlopig nog blijven hopen op promotie naar de eredivisie. Maar het is zaak om te stijgen op de ranglijst nu de play-offs in de eerste divisie door voetbalbond KNVB zijn teruggebracht van zes naar drie duels.

De afgeslankte vorm van de nacompetitie wordt bevestigd in het woensdagmiddag bij de NOS gepresenteerde conceptschema van de KNVB.De bond wil zowel de ere- als eerste divisie vanaf vrijdag 19 juni in de zomermaanden uitspelen. Als de volksgezondheid niet in het geding komt en het RIVM en het kabinet groen licht geven, wordt het eerste divisieseizoen in sneltreinvaart uitgespeeld en op woensdag 29 juli beëindigd.

Play-offs aangepast

De play-offs om promotie naar de eredivisie worden op een speciale manier afgewerkt. De vier periodekampioenen van de eerste divisie (dus niet zes teams, zoals de bedoeling was in de situatie voor de coronacrisis) spelen een kwartfinale. De winnaars van die twee duels treffen elkaar daarna, waarna de uiteindelijke algehele periodekampioen van de eerste divisie in een finale stuit op de nummer 16 van de eredivisie. Op dit moment is dat Fortuna Sittard.

Vier concurrenten

FC Volendam en NAC Breda hebben al een periodetitel op zak en zijn zeker van de play-offs. De Graafschap ook, maar de Doetinchemmers mikken (net als Volendam nog) op rechtstreekse promotie. GA Eagles lijkt met Excelsior, NEC, Almere City en Telstar te gaan strijden om de twee vacante tickets voor de play-offs.

Het is voor GA Eagles dan ook zaak om te stijgen op de ranglijst. Het thuisvoordeel in de play-offs wordt bepaald aan de hand van eindstand van de reguliere competitie. GA Eagles is de huidige nummer zes van de eerste divisie en zou in deze situatie - zeer waarschijnlijk - louter uitduels spelen in de play-offs.

Nieuwe seizoen

Seizoen 2020-2021 zou in het ideale scenario moeten beginnen op 21 augustus. Om op tijd klaar te kunnen zijn wordt volgend seizoen ook tijdens de kerstdagen gevoetbald. Daarna volgt een korte winterstop van ongeveer twee weken.

Het plan kan rekenen op steun van de clubs, stelt manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB. Maar uiteraard is alles nog onder voorbehoud. De KNVB is volledig afhankelijk van het RIVM, wiens adviezen het zal volgen. De gezondheid van de spelers moet kunnen worden gewaarborgd. Om het conceptschema in werking te laten gaan, moet daarnaast nog een oplossing bedacht worden voor dienstverbanden die op 30 juni verlopen. 

Voor 21 april heeft het volgens de manager competitiezaken niet veel zin om de plannen gedetailleerd verder uit te werken. Op die datum maakt het kabinet bekend welke maatregelen in Nederland zullen gelden na 28 april.