GA Eagles-speler Donny van Iperen presenteert het nieuwe bevrijdingsshirt.
Volledig scherm
GA Eagles-speler Donny van Iperen presenteert het nieuwe bevrijdingsshirt. © Jeffrey Hurenkamp

GA Eagles toont shirt voor 75 jaar vrijheid in Deventer

Go Ahead Eagles heeft een speciaal bevrijdingsshirt laten maken wat vandaag werd gepresenteerd. Het is deze vrijdag precies 75 jaar geleden dat de stad Deventer werd bevrijd en de geallieerden een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog.

Het roodgele shirt lijkt op het reguliere wedstrijdtricot van de Deventenaren, maar op de borst prijkt het logo Overijssel Viert Vrijheid en de datum 10 april 1945.
Op de rug staat een eerbetoon aan 7th Canadian Infantry Brigade. Brigadegeneraal Thomas Graeme Gibson droeg deze vlag op zijn voertuig, toen hij met zijn manschappen Deventer bevrijdde. De vlag hangt nu in het gemeentehuis van Deventer.
Aan de onderkant van de rug de tekst: Gone but not forgotten, ter nagedachtenis aan ‘zij die vielen’.

De achterkant van het bevrijdingsshirt
Volledig scherm
De achterkant van het bevrijdingsshirt © Jeffrey Hurenkamp

In de kraag van het speciale bevrijdingsshirt staat de tekst: “Vrijheid geef je door”.

Telstar

Het was de bedoeling de spelers van GA Eagles het shirt komende maandag zouden dragen tijdens de thuiswedstrijd tegen Telstar. Die wedstrijd gaat vanwege de coronacrisis niet door. Mocht GA Eagles dit seizoen tijdens de zomermaanden onverhoopt nog in actie komen, dan dragen de spelers het shirt tijdens de eerstkomende thuiswedstrijd.

Met het eerbetoon en shirt volgt GA Eagles het spoor van de gemeente Deventer die eerder al de Wilhelminabrug in de nationale driekleur heeft verlicht tot komende zondag.

De voorkant van het bevrijdingsshirt.
Volledig scherm
De voorkant van het bevrijdingsshirt. © Jeffrey Hurenkamp