Volledig scherm
Go Ahead Eagles © Jan Riemsdijk

Goed financieel rapport: GA Eagles maakt 640.000 euro winst

DEVENTER – Sportief mag het Go Ahead Eagles nog niet helemaal voor de wind gaan dit seizoen, financieel zijn de cijfers rooskleurig. De Deventer club heeft het boekjaar 2016/2017 afgesloten met een winst van 640.000 euro (voor belastingen).

,,We staan er financieel goed voor’’, stelde voorzitter Edwin Lugt dinsdag vast. GA Eagles realiseerde een flinke plus aan de inkomstenkant van de begroting. Hoe tegenstrijdig ook, de club dankt de winst voor een groot deel aan de degradatie uit de eredivisie. Want GA Eagles hoefde geen premies voor lijfsbehoud uit te keren. ,,Al zorgt juist dat aspect voor gemengde gevoelens’’, bekende Arnold Struik die de portefeuille beheert namens de raad van commissarissen. ,,Ik had liever een ‘nulbegroting’ gehad met het eerste elftal in de eredivisie.’’

Ook de solidariteitsbijdrage van de UEFA zorgde voor een flinke financiële meevaller. De Europese voetbalbond maakt jaarlijks geld over naar eredivisieclubs die géén Europees voetbal spelen. ,,Maar dat bedrag viel hoger uit dan verwacht en hadden we eigenlijk ook pas voor dit seizoen begroot’’, verklaarde Struik, die vanuit het Zwitserse hoofdkantoor in Nyon zo’n 300.000 euro mocht bijschrijven.

Na de degradatie uit de eredivisie zakte de begroting bij GA Eagles van 8 miljoen naar de huidige 5,5 miljoen euro. Het spelersbudget slokt daarvan 1,55 miljoen euro op. De jaarcijfers werden afgelopen week goedgekeurd tijdens de aandeelhoudersvergadering in Deventer, waar GA Eagles vorig jaar nog een verlies van ruim vijf ton moest uitleggen. De oorzaak was destijds de promotiepremie die de club moest uitbetalen en niet in de begroting had opgenomen. Dat gat is met de winst van het afgelopen boekjaar gedicht.

‘Financieel gezond, sportief aan de grond’. Het is een veelgehoorde kreet bij de Deventer aanhang. Of er nu met de komende winterse transferperiode extra geld beschikbaar komt voor de eerste selectie is onduidelijk. Struik wil nog niet op zaken vooruitlopen. ,,Versterkingen in de winterstop, het is zeker een onderwerp wat we de komende maand intern en met de technisch verantwoordelijke mensen gaan bespreken.’’