Volledig scherm
Hans de Koning: bij zijn achtste klus als hoofdtrainer voor het eerst voortijdig aan de kant geschoven. © Erik Pasman

Hans de Koning weg bij Go Ahead

Go Ahead Eagles heeft woensdagochtend Hans de Koning op non-actief gesteld. Aanleiding hiervoor zijn de aanhoudende tegenvallende resultaten van de Deventer voetbalclub. GA Eagles staat laatste in de eredivisie.

Een voortijdig afscheid van De Koning, die in Deventer in het bezit is van een aflopend contract, werd zondag na de 1-3 nederlaag tegen aartsrivaal PEC Zwolle door de clubleiding nog ontkend, omdat het spelpeil van de ploeg in de weken voor de IJsselderby nog behoorlijk zou zijn geweest. Maandagmorgen leidde De Koning ook gewoon de training bij Go Ahead. Hij had toen nog geen signalen ontvangen voor een ontslag, maar daar werd later die avond en tijdens de vrije dag gisteren alsnog toe besloten toen de beleidsbepalers met elkaar in conclaaf gingen over de positie van de hoofdtrainer.

Terugkeer naar Jupiler League

Tijdens het spoedberaad werd geconcludeerd dat niet ingrijpen vrijwel zeker tot een terugkeer naar de Jupiler League zou leiden. ,,De resultaten van de afgelopen maanden gaven geen reden aan te nemen dat de neerwaartse spiraal omgebogen zou worden", legt technisch manager Dennis Bekking op de website van Go Ahead Eagles uit. ,,Als club zijn we dan ook van mening dat dit besluit, hoe moeilijk ook, de kansen op directe of indirecte handhaving vergroot. Dit neemt niet weg dat we Hans de Koning dankbaar zijn voor wat hij voor de club heeft betekend.”

Nieuwe trainer

Met de aanstelling van een nieuwe trainer hoopt Go Ahead Eagles in de resterende zeven competitieduels nog aan directe degradatie te ontsnappen. De hekkensluiter gaat na de interlandperiode in zes dagen tijd eerst op bezoek bij FC Twente en Feyenoord en in eigen huis de strijd aan met Heracles. Go Ahead streeft er dan ook naar voor de hervatting van de competitie een opvolger te benoemen. Voorlopig nemen assistent-trainers Harry Decheiver en Michel Boerebach de honneurs waar. Zij hebben donderdagmiddag ook de leiding als Go Ahead Eagles een oefenwedstrijd speelt tegen FC Emmen.

Hoogste niveau

De Koning volgde in februari 2016 de ontslagen Dennis Demmers op. De geboren Rotterdammer haalde vervolgens een huzarenstukje uit door na een fraaie serie via de nacompetitie te promoveren met de Deventenaren. Op het hoogste niveau wilde het onder zijn leiding echter niet vlotten. De ploeg leefde met een aantal winterse versterkingen even op, maar gleed met één punt uit de laatste vijf duels weer af naar de laatste plaats. De met 1-3 verloren IJsselderby van zondag betekende het Waterloo van de oefenmeester, die daardoor bij zijn achtste klus als hoofdtrainer voor het eerst voortijdig aan de kant wordt geschoven.