Volledig scherm
© Pro Shots

Hendriks in voetsporen van Van Kooten

DEVENTER - Sam Hendriks onderscheidde zich zaterdag door twee strafschoppen te benutten in het thuisduel met Excelsior (3-0). De jonge centrumspits trad met zijn huzarenstukje in de voetsporen van wijlen Cees van Kooten.

Want alleen Yogi Bear benutte ooit twee strafschoppen namens Go Ahead in een eredivisiewedstrijd. Van Kooten trof op 11 september 1982 twee keer vanaf elf meter doel in het thuisduel met PSV (2-4).

Hendriks kan zich niet heugen dat hij ooit een penalty heeft gemist. Wat dat betreft kan landskampioen PSV daar een puntje aan zuigen. In Eindhoven is een lichtpunt op dit gebied moeilijk te vinden.

„Ik heb meestal de hoek in mijn hoofd waarin ik de bal wil schieten”, verklaart Hendriks zijn werkwijze. „Dat was bij de eerste het geval. Bij de tweede zag ik tijdens mijn aanloop de keeper al naar dezelfde hoek bewegen. Toen koos ik voor de andere. Er moet in elk geval veel overtuiging achter zitten.”

Hendriks was de eerste speler sinds 16 april van dit jaar die twee keer een penalty in een eredivisiewedstrijd benutte. Destijds toonde Vincent Janssen zich een killer vanaf elf meter. Hij deed dat namens AZ, dat met 5-1 van PEC Zwolle won.

In de acht wedstrijden die Go Ahead in dit seizoen speelde, zijn liefst negen penalty’s toegekend (vier voor, vijf tegen). Geen andere club komt tot dit aantal, zowel qua strafschoppen voor als tegen. In totaal zijn er dit seizoen in de eredivisie 21 strafschoppen genomen. Dat betekent dat bijna de helft (43 procent) van alle penalty’s in de eredivisie zijn toegekend in een wedstrijd van Go Ahead.