Volledig scherm
Samuel Wakana is namens Go Ahead Eagles sterk aan de bal in duel met Zwollenaar Destan Bajselmani. © W Vzoeren

Jong GA Eagles verrast beloften PEC Zwolle in ‘Mini IJsselderby’

Jong Go Ahead Eagles heeft in eigen huis een overwinning geboekt op de beloften van PEC Zwolle. In de slotfase was het Maarten Pouwels die de Deventer ploeg vanaf de strafschopstip de ietwat fortuinlijke 2-1 zege bracht.

Jong Go Ahead startte gehavend aan het treffen met PEC Zwolle. Zakaria Eddahchouri maakte ondanks zijn gekneusde teen weliswaar zijn opwachting, Sam Beukema en Nicolas Abdat trainden maandagochtend mee met de eerste selectie van trainer Jack de Gier. Het duo lijkt op weg naar een basisplaats in de hoofdmacht, komende vrijdag tegen Jong FC Utrecht. Het maakte de weg vrij voor jeugdspelers Olaf Kok, Kevin Greeven en Omar Yakubu in de basisploeg van trainer Kick Maatman.

Matig

Bij Jong PEC stond met Clint Leemans en Stanley Elbers – het duo dat mag vertrekken uit Zwolle – Sai van Wermeskerken wat meer ervaring in het elftal, dat via Dean Huiberts al vlot de score had kunnen openen. De vuisten van Eagles-doelman Jay Gorter voorkwamen een vroege Deventer achterstand. Het was de opmaat voor een matige eerste helft met veel en soms vervelende overtredingen. Voor de doelen gebeurde amper wat, al was het PEC dat met schoten van Elbers en Leemans nog het dichtst bij een treffer was. Tegen de verhouding was het echter Jong Go Ahead dat in de extra tijd van de eerste helft de score opende. Martijn Berden kreeg de bal op de rand van de zestien voor zijn voeten en bedacht zich niet. De flankspeler schoot de bal in de kruising achter de kansloze Mike Hauptmeijer: 1-0.

Tweede helft

Na de pauze kwam het duel pas echt op gang. PEC Zwolle werd ijveriger en kwam in de 55e minuut terecht op gelijke hoogte. Een fout van Kevin Greeven, die ongelukkig werd aangespeeld door doelman Gorter, werd genadeloos afgestraft door Jarni Koorman (1-1). Amper vijf minuten later hadden Samuel Wakana (GA Eagles) – hij strandde op doelman Hauptmeijer - en de Zwollenaren Koorman, Thomas van den Belt en Stefan de Bert een treffer op de schoen. Het zorgde voor een aardige tweede helft, waarin PEC Zwolle de bovenliggende partij was en grossierde in kansen tegen het veel te slordige GA Eagles. Maar het was opnieuw de Deventer ploeg die – tegen de verhouding in – scoorde. Een overtreding op spits Maarten Pouwels werd door arbiter Hardeman vijf minuten voor tijd bestraft met een strafschop, die door de rijzige Dalfsenaar zelf werd benut: 2-1.

Ongeslagen

Jong GA Eagles bleef daarmee ongeslagen na het 2-2 gelijkspel van vorige week tegen FC Emmen en staat na twee speelronden bovenaan met 4 punten. Jong PEC Zwolle had toen geen kind aan De Graafschap (4-0). De beloften van Heerenveen en Vitesse speelden pas één wedstrijd en zijn nog zonder puntenverlies. 

De komende najaarsmaanden stuiten Jong Go Ahead en PEC Zwolle verder onder meer op Jong FC Twente, Heracles, De Graafschap en Feyenoord. Na een halve competitie volgt er na de winterstop een herindeling en strijden de bovenste zes ploegen van de twee Reservecompetities om het kampioenschap bij de beloftenelftallen.

Jong GA Eagles-Jong PEC Zwolle 2-1 (1-0). 45. Martijn Berden 1-0, 55. Jarni Koorman 1-1, 84. Maarten Pouwels 2-1 (strafschop).

Jong GA Eagles: Gorter; Lucassen, Yakubu, Swart, Greeven; Leeflang, Kok (80. De Lorme), Eddahchouri; Berden (66. Dumay), Pouwels, Wakana (86. Cyubahiro).

Jong PEC Zwolle: Hauptmeijer; Van Wermeskerken, De Bert, Doué, Bajselmani; Van den Belt, Leemans, Huiberts (40. Quispel); Koorman, Elbers (55. Landu), Reijnders.