Volledig scherm
Maikel de Harder van IJsselmeervogels in duel met Jenthe Mertens (l) en Joran Swart. © ANP Sport
1
EINDE
WNS
1
  • Robbert Olijfveld 50'
6
strafschoppen
7
  • Gino Bosz 79'

Keeper Verhulst schiet GA Eagles naar kwartfinale van de KNVB-beker

WEDSTRIJDVERSLAGGo Ahead Eagles heeft met hangen en wurgen de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De amateurs van IJsselmeervogels werden door de Deventer profs pas na het nemen van 18 strafschoppen (1-1) geklopt.

Keeper Hobie Verhulst was de Deventer held van de avond. De keeper pakte drie strafschoppen van IJsselmeervogels in de lange reeks en maakte de beslissende strafschop: 6-7. Daarmee werden de Deventer missers van Maarten Pouwels en Mael Corboz teniet gedaan.

Gorter

Keepte Jay Gorter nog in de eerdere bekerduels tegen Almere City en FC Twente, De Gier passeerde zijn tweede doelman deze keer ten faveure van Hobie Verhulst. Alexander Bannink vulde de positie ‘op tien’ in, die de naar RKC vertrokken Richard van der Venne vacant had gelaten. Bannink speelde daar voor het laatst als basisspeler in de wedstrijd op 22 november tegen Roda JC. Elmo Lieftink haakte woensdag na de training af met lichte klachten. Joran Swart speelde in zijn plaats. Bij Go Ahead Eagles ontbraken verder ook de geblesseerden Sam Beukema en Wout Droste.

Bannink

De al gememoreerde Bannink was ook de eerste die namens Go Ahead Eagles voor gevaar zorgde. Na een goede actie aan de rechterkant bezorgde hij doelman Stef Brummel van IJsselmeervogels het eerste werk. De eerste vijftien minuten leverden Go Ahead Eagles meteen vier hoekschoppen op, al bleef echt gevaar uit. IJsselmeervogels liet de bezoekers het spel maken en loerde zelf op de counter.

Na een minuut of twintig groeiden de plaagstootjes van de ‘Vogels’ uit tot de eerste serieuze speldenprikken. Met mogelijkheden voor Ahmed El Azzouti (gestuit door Gino Bosz) en Robbert Olijfveld (schot over). Go Ahead Eagles speelde simpelweg in een te laag tempo om het de thuisploeg serieus lastig te maken. Verder dan een kopballetje van dichtbij van Bannink ging de dreiging niet, 0-0 was een logische ruststand.

Tweede helft

Een ongewijzigd Go Ahead Eagles wilde in de tweede helft ongetwijfeld snel op zoek naar het bevrijdende doelpunt, maar het was IJsselmeervogels dat eigenlijk uit het niets de score opende. Robbert Olijfveld profiteerde van geklungel in de Deventer defensie en tikte de bal van dichtbij achter Verhulst: 1-0. Tot overmaat van ramp moest aanvoerder Jeroen Veldmate meteen na de treffer geblesseerd naar de kant. Dat kon er nog wel bij voor GA Eagles, dat met Beukema en Lieftink natuurlijk al twee andere sterkhouders miste.

Impotent

Aanvallend wisselen was het enige dat De Gier nog restte in een ‘last ditch effort’ om de offensieve impotentie te verhelpen. Adrian Edqvist – niet zelden beslissend als invaller – werd gebracht voor Swart. Het bracht Go Ahead Eagles inderdaad de gelijkmaker, al kwam die deze keer niet op het conto van de rappe Zweed. Bosz besloot maar eens uit te halen en produceerde vanaf een meter of dertig een heerlijke bal: 1-1. In de slotfase van de reguliere speeltijd kreeg IJsselmeervogels via Jeffrey Buitenhuis nog een enorme kans, maar de bal ging rakelings langs de voor GA Eagles goede kant van de paal.

De Gier had met Maarten Pouwels intussen nog een aanvallend verse kracht gebracht en de lange spits was in de eerste helft van de verlenging heel dicht bij de 1-2. De paal voorkwam Deventer succes. GA Eagles leek ineens een tweede adem gevonden te hebben en zorgde in die eerste vijftien extra minuten duidelijk voor de meeste dreiging.

Uiteindelijk nam GA Eagles de strafschoppen net iets beter en had het Hobie Verhulst onder de lat. Zijn beslissende poenalty ging recht door het midden: 6-7.

IJsselmeervogels – Go Ahead Eagles 1-1 n.v. (0-0). 50. Robbert Olijfveld 1-0, 78. Gino Bosz 1-1. Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Van Riel, Kozjak (IJsselmeervogels). Navratil, Bannink, Corboz, Brito (GA Eagles).

Go Ahead Eagles: Verhulst; Mertens, Bosz, Veldmate (56. Eddahchouri), Brito; Swart (75. Edqvist), Corboz, Bannink; Berden, Rabillard (85. Pouwels), Navratil (100. Lucassen).

Go Ahead Eagles heropent vanavond tegen IJsselmeervogels het dit seizoen tot dusver zo succesvolle bekeravontuur. Voor het eerst sinds 2010 kan de Deventer club zich scharen bij de beste acht clubs van het nationale bekertoernooi.

Het GA Eagles van trainer Andries Ulderink en spelers als Wout Droste, Remko Pasveer, Maikel Kieftenbeld en Jules Reimerink schakelden tien jaar geleden achtereenvolgens Rijnsburgse Boys, FC Emmen, Heracles en NAC uit. In de halve finale ging het in de eigen Adelaarshorst mis tegen Ajax.
Voor de winnaar van het duelIJselmeervogels-GA Eagles wacht half februari een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Opstelling GA Eagles: Verhulst; Mertens, Bosz, Veldmate, Brito; Corboz, Swart, Bannink; Navrátil, Rabillard, Berden.

Wat feiten op een rij voor het bekerduel IJsselmeervogels-GA Eagles:

• IJsselmeervogels en GA Eagles stonden sinds de invoering van het betaald voetbal drie keer eerder tegenover elkaar in de KNVB-beker en alle drie keer wonnen de profs uit Deventer. De laatste keer is ruim twintig jaar geleden.
• IJsselmeervogels kan voor de tweede keer de kwartfinales van de KNVB-beker bereiken. De Rooien drongen in het seizoen 1974/1975 zelfs door tot de halve finales.
• IJsselmeervogels (1974/1975) en VVSB (2015/2016) zijn de enige amateurploegen die ooit de halve finale van de KNVB-beker hebben bereikt (sinds invoering betaald voetbal).
• IJsselmeervogels kegelde in totaal acht keer een profclub uit het bekertoernooi, vaker dan elke andere amateurploeg. Achilles’29 en Rijnsburgse Boys lukten dit zeven keer.

• Go Ahead Eagles stond één keer in de finale van de KNVB-beker, in 1964/1965 tegen Feyenoord (1-0 nederlaag).
• Go Ahead bereikte dit seizoen de laatste 16 van de de beker na uitoverwinningen op Almere City (1-3) en FC Twente (2-5).
• Go Ahead werd sinds de invoering van het betaald voetbal vijf keer uitgeschakeld door een amateurploeg, voor het laatst in 2016/2017 thuis in de tweede ronde tegen Jodan Boys, destijds uitkomend in de hoofdklasse.
• Richard van der Venne en Antoine Rabillard zijn dit seizoen de topscorers van Go Ahead in de beker met elk 2 goals. Van der Venne was zowel tegen Almere City als tegen FC Twente trefzeker.
• GA Eagles-trainer Jack de Gier verloor in 1991 als speler van FC Den Bosch de bekerfinale tegen Feyenoord (1-0). In 2000 verloor hij de eindstrijd in De Kuip met NEC (2-0 tegen Roda JC).

Volledig scherm
IJsselmeervogels - Go Ahead Eagles © AD