Volledig scherm
Elmo Lieftink en Richard van der Venne heersten op het middenveld. © BSR Agency
1
EINDE
1
  • Ralf Seuntjens 83'
  • Elmo Lieftink 48'

Late strafschop kost GA Eagles zege tegen De Graafschap

WEDSTRIJDVERSLAGGo Ahead Eagles sleepte in de ‘oostelijke derby’ tegen De Graafschap een zwaarbevochten punt uit het vuur. De Deventenaren koesterden in de tweede helft lang een verrassende 0-1 voorsprong na een schitterende treffer van Elmo Lieftink. In de slotfase bezorgde Ralf Seuntjens De Graafschap vanaf elf meter de gelijkmaker: 1-1.

Na twee doelpunten als invaller in de laatste twee thuisduels – tegen FC Dordrecht en Roda JC – mocht Antoine Rabillard het eindelijk weer eens vanaf de eerste minuut laten zien centraal in de spits. De van een schorsing teruggekeerde Richard van der Venne startte ondanks lichte rugklachten in de aanloop naar de wedstrijd in Doetinchem ook gewoon bij Go Ahead Eagles. Alexander Bannink, tegen Roda (1-1) basisspeler, begon dus weer op de reservebank.

In de eerste 20 minuten was het vooral aftasten, af en toe een klein moment van dreiging, maar echt grote kansen vielen niet te noteren. De Graafschap had wat meer balbezit, maar dat was het dan ook. Pas na een klein halfuur kregen de beide keepers wat te doen. Hobie Verhulst kon een vrije trap van Mo Hamdaoui simpel vangen, zijn Doetinchemse collega pareerde een inzet van Van der Venne. Een poging van Jaroslav Navrátil eindigde in het zijnet. De grootste kans was voor Martijn Berden. Diens inzet ging rakelings naast de goal van De Graafschap. Jurjus stond aan de grond genageld. Verdedigend bleef Go Ahead Eagles vrij eenvoudig overeind. De zesde(!) 0-0 bij rust op rij kwam eigenlijk helemaal niet als een verrassing.

Clubtopscorer

De Graafschap drong meteen na de hervatting direct aan, maar het was Go Ahead Eagles dat eigenlijk uit het niets op 0-1 kwam. Martijn Berden ging er in de omschakeling vandoor. Diens voorzet werd nog door de Doetinchemse defensie gekraakt. De bal plofte daarna voor de voeten van Elmo Lieftink, die vanaf een meter of 25 buiten bereik van Jurjus heerlijk binnen schoot. De vijfde treffer al van de kale middenvelder, die zichzelf daarmee tot clubtopscorer promoveerde.

Volledig scherm
Leeroy Owusu namens De Graafschap in duel met Martijn Berden van Go Ahead Eagles © BSR Agency

Na de 0-1 werd de druk van de thuisploeg wel steeds groter. Go Ahead Eagles legde zich vooral toe op verdedigen en deed dat ook met verve. Het centrale duo Jeroen Veldmate-Sam Beukema ruimde veel ballen en bij de doelpogingen van De Graafschap stond Verhulst op zijn post. De beste kans voor de thuisploeg was voor Ralf Seuntjens, die van dichtbij net naast de verkeerde kant van de paal mikte. Het slotoffensief van De Graafschap bestond vooral uit het ‘inpompen’ van hoge ballen, waarbij de Deventer defensie geen krimp gaf.

Strafschop

Tot de 80ste minuut. Scheidsrechter Bas Nijhuis wees ineens naar de strafschopstip nadat Verhulst – naar het oordeel van de leidsman – te wild was ingekomen op Daryl van Mieghem. Seuntjens schoot de strafschop onhoudbaar binnen. Vlak daarna kreeg Van der Venne nog een enorme kans om Go Ahead Eagles weer op voorsprong te schieten. Hij stuitte van dichtbij op de voeten van Jurjus. 

De ongeslagen reeks van Go Ahead Eagles werd zodoende verlengd tot veertien. De Deventenaren lieten wel de kans liggen om naar plek zes te klimmen in de Keuken Kampioen Divisie. Nu blijft het gat met De Graafschap - dat tweede staat - zeven punten in het voordeel van de Doetinchemmers. Koploper Cambuur lijkt met twaalf punten meer dan Go Ahead Eagles helemaal buiten bereik.

De Graafschap – Go Ahead Eagles 1-1 (0-0). 48. Elmo Lieftink 0-1, 83. Ralf Seuntjens 1-1 (strafschop).
Scheidsrechter: Nijhuis.
Toeschouwers: 11.123.
Gele kaart: Verhulst, Veldmate (Go Ahead Eagles), Tutuarima (De Graafschap).

Go Ahead Eagles: Verhulst; Mertens, Veldmate, Beukema, Brito; Lieftink, Corboz, Van der Venne; Berden (81. Edqvist), Rabillard (89. Ngombo), Navrátil.