Volledig scherm
GA Eagles-doelman Hobie Verhulst was met een gestopte strafschop in de tweede helft belangrijk voor de Deventenaren. © Proshots

Maarten Pouwels schiet GA Eagles naar derde zege op rij

Het jongensboek van Maarten Pouwels krijgt steeds meer hoofdstukken. De 20-jarige aanvaller kwam deze zomer over van SV Dalfsen, een club uit de derde klasse van het amateurvoetbal en vrijdagavond was de lange voetballer beslissend voor GA Eagles in de eerste divisie van het profvoetbal. In de 66ste minuut kwam hij veld in tegen MVV, bij een gelijke stand van 1-1 en binnen vijf minuten tekende de lange aanvaller voor de 1-2.

Dat is geen toeval meer, want Pouwels scoorde al drie keer eerder als aanvaller voor GA Eagles. In de oefenwedstrijden tegen Emmen en Sparta, in de competitie tegen Jong FC Utrecht en nu MVV. En dat terwijl het een lastige avond leek te worden voor de ploeg van trainer John Stegeman, want MVV heerste in het eerste kwartier in eigen stadion.. De Limburgers kwamen al binnen tien minuten op voorsprong nadat de bal in Deventer strafschopgebied niet goed werd weggewerkt na een corner. MVV-verdediger Luc Mares was wel scherp en schoor de bal hard en hoog in het doel: 1-0. GA Eagles had tot dat moment nog geen vuist kunnen maken, maar werd door de Maastrichtenaren terug in het zadel geholpen toen MVV-verdediger Maxime Gunst een domme charge van achteren maakte op de doorstotende Jaroslav Navrátil. Scheidsrechter Bax stuurde Gunst met direct rood naar de douche.

Tegen tien man waren het eindelijk de Deventenaren die de dienst uitmaakten. De snelle gelijkmaker van Richard van der Venne – een afstandsschot van zeker twintig meter betekende de 1-1. De ploeg van trainer John Stegeman ging direct op zoek naar meer, maar voelde nog steeds de hete adem van nieuwbakken MVV-spits Anthony van den Hurk, deze week overgekomen van De Graafschap, die continu een plaag was voor de Deventer defensie.

Maar na een uur leek stadion De Geusselt op zijn kop te staan toen GA Eagles-verdediger Hettinga de doorgebroken Martina in het strafschopgebied neerhaalde: strafschop. Van den Hurk had zich onsterfelijk kunnen maken in zijn eerste wedstrijd voor MVV, maar GA Eagles-keeper Hobie Verhulst eiste de heldenrol op. De goalie redde met een katachtige reflex op de inzet van Van den Hurk.

Hoewel de Deventenaren veel meer balbezit hadden tegen tien MVV’ers, moest Pouwels er aan te pas komen om het veldoverwicht ook in de score uit te drukken. Vierentwintig minuten voor tijd verving de jongeling spits Thomas Verheydt, zes minuten later schoot hij de bal tegen de touwen: 1-2.

Het was nog even billeknijpen in de laatste fase van het duel voor GA Eagles, maar de Deventenaren hielden stand.

MVV – GA Eagles 1-2 (1-1). Luc Mares 1-0, 21. Richard van der Venne 1-1, 70. Maarten Pouwels 1-2. Rode kaart: 17. Maxime Gunst (MVV). 

Bijzonderheid: 60. Anthony van den Hurk mist strafschop (MVV).

Scheidsrechter: Bax. Gele kaart: Nys, S. Martina, Schroijen (MVV), Verheydt, Hettinga, Pouwels (GA Eagles).

Toeschouwers: 4764.

GA Eagles: Verhulst; Hettinga, Bosz, Veldmate, Baas; Bakx (90. Andrade), Stans, Van der Venne; Navrátil, Verheydt (66. Pouwels), Dzepar (46. Van Moorsel).