GA Eagles-speler Jeff Stans in duel met toenmalig Ajax-spits Kasper Dolberg.
Volledig scherm
GA Eagles-speler Jeff Stans in duel met toenmalig Ajax-spits Kasper Dolberg. © Erik Pasman

Ook grote namen Jong Ajax krijgen GA Eagles niet omver in eigen huis

Kasper Dolberg, Carel Eiting, Mitchell Dijks, Sam Hendriks of Andre Onana. Wie Ajax de afgelopen jaren ook in het veld bracht bij de Amsterdamse beloftenploeg, een overwinning op Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst was er nog nooit voor Jong Ajax.

GA Eagles ontvangt Jong Ajax vrijdagavond (aftrap 20.00 uur) opnieuw in Deventer. Het wordt de vierde ontmoeting in de eerste divisie. De voorgaande drie edities werden een prooi voor GA Eagles met de alleszeggende doelcijfers 8-2.
Maar om Go Ahead op voorhand vanwege de vrolijke statistieken tot grote favoriet te bombarderen gaat te ver. Daarvoor komt Jong Ajax te vaak te verrassend uit de hoek. Vorige week nog ondervond De Graafschap dat in eigen huis met een kansloze 0-2 achterstand bij rust. Een vroege rode kaart voor Ajacied Timber in de tweede helft kantelde het duel (3-2).

Kracht

Ook GA Eagles kent de kracht van Jong Ajax maar al te goed. Vorig seizoen won de Deventer formatie thuis met 2-1, maar kreeg het afgelopen april voetballes op sportpark De Toekomst: 5-2. Het was het eerste verlies tegen de jonge Amsterdammers, die tot dat moment de enige ploeg in het huidige betaalde voetbal was die nooit wist te winnen van GA Eagles. Jong Ajax en GA Eagles troffen elkaar in totaal zes keer in competitieverband: vier keer was er winst voor de Deventer club.

Vrijdagavond strijden beide clubs om een stevige plek in de subtop van de eerste divisie. Zowel Jong Ajax als GA Eagles heeft 10 punten na 6 optredens en staan – samen met Telstar en Jong FC Utrecht – op een gedeelde zesde plaats.

Verleden

Tien voetballers hebben een verleden zowel Jong Ajax als GA Eagles. Vince Gino Dekker was vorig seizoen de laatste in Deventer dienst; hij doorliep de gehele jeugdopleiding bij Ajax. Een overzicht: 
Lesly de Sa, Maurits Schmitz, Mauro Savastano, Mickey van der Hart, Nick de Bondt, Sam Hendriks, Sergio Padt, Sven Nieuwpoort, Victor Sikora, Vince Gino Dekker.