Respect: Maaskant, Groningen en Gözübüyuk komen weer bijeen

VideoRobert Maaskant maakt zich op voor een weerzien met FC Groningen en Serdar Gözübüyük. De interim-coach van Go Ahead Eagles stond vier jaar geleden aan het roer bij de club uit het noorden, waar de leidsman hem in een thuiswedstrijd tegen VVV betichtte van een gebrek aan respect.

Het opmerkelijke incident had twee weken na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen plaats. Maaskant deed zijn beklag na een overtreding op Groningen-aanvaller Genero Zeefuik. 'Honderd procent overtreding', riep de coach. Daarop kwam Gözübüyük aangestormd om Maaskant met het 'RESPECT'-bandje, dat hij uit zijn zak griste, op zijn gedrag te wijzen. Het voorval werd breed uitgemeten in de pers.

Respect

Gözübüyük liet weten dat het ging om een 'persoonlijk statement' waarmee hij Maaskant op zijn voorbeeldfunctie wilde wijzen. De trainer noemde het een toneelstuk. ,,Dit gaat te ver. Respect moet je niet verwarren met dat je altijd maar keurig met elkaar bezig bent. We leven in een topsportwereld. Dat gaat soms hard tegen hard. Daar hoort emotie bij. En die emotie is binnen de perken."

Maaskant tekende in 2012 voor één seizoen bij FC Groningen. De samenwerking bleef ook beperkt tot één jaar, waarin Groningen op de zevende plek eindigde. Tegen zijn voormalige werkgever heeft Maaskant met Go Ahead Eagles zaterdag een overwinning nodig om niet af te glijden naar de Jupiler League.

Volledig scherm
December 2012: het veelbesproken incident tussen Robert Maaskant, trainer van FC Groningen, en arbiter Serdar Gözübüyük. © ANP Pro Shots