Stiften met Jan Groeneweg: ‘Betere kopper dan Cees en via Indonesië naar contract in Japan’

STIFTENHij stond met twee doelpunten aan de basis van de bekerfinale van Helmond Sport in 1985. Een met 0-1 verloren finale tegen FC Utrecht die Jan Groeneweg zelf nooit zou spelen. Het was het laatste voetbalkunstje van de spits uit Deventer, die uitkwam voor PEC Zwolle maar bij Go Ahead Eagles zijn mooiste tijd beleefde. ,,Van Kooten zei het zelf: ik was een betere kopper dan de legendarische Cees’’, zegt de 66-jarige Groeneweg in Stiften, de videorubriek van De Stentor.

Volledig scherm
Oud-Eagle Jan Groeneweg en verslaggever Dennis Arentsen in conclaaf. © Redactie de Stentor

Johan Inan en Dennis Arentsen, die respectievelijk PEC Zwolle en GA Eagles schaduwen, blikken in Stiften tweewekelijks en beurtelings vooruit op een wedstrijd met een oude bekende. Tussen de vragen door geven de clubwatchers de gasten de kans hun traptechniek en voorspellende gaven te etaleren.

 Indonesië

In de vijfde GA Eagles-aflevering vertelt Jan Groeneweg over 1978, het jaar waarin hij met Go Ahead op de slotdag handhaving veiligstelde tegen FC Amsterdam. Mede mogelijk gemaakt door een cruciaal doelpunt van Groeneweg in blessuretijd tegen Feyenoord (2-1). Het feest werd compleet in Indonesië, waar Go Ahead in mei – met dank aan trainer Wiel Coerver - het voetbaljaar afsloot met een veredelde vakantietrip. ,,We kregen 100 dollar per dag toe. Mijn best betaalde vakantie ooit’’, lacht Groeneweg, die in een oefenduel drie keer scoorde tegen de nationale B-ploeg van Indonesië. Het leverde hem (indirect) een contract op bij de Japanse club Mitsubishi. ,,Maar die heb ik een dag voor vertrek verscheurd. Mijn vrouw kon niet mee.’’