Volledig scherm
logo Niet te Kraken

Unieke film over Indonesië-trip duikt op bij GA Eagles

In stadion De Adelaarshorst zijn unieke filmbeelden gevonden van de historische reis die de selectie van Go Ahead Eagles in 1978 maakte naar Indonesië. Die worden dinsdag 22 mei openbaar gemaakt.

De film wordt vanaf dinsdag vertoond op de website www.niettekraken.nl. Op die dag is het precies veertig jaar geleden dat de Deventer voetballers terugkeerden uit Azië. De trip vormde de afsluiting van een memorabel seizoen, waarin GA Eagles pas op de slotdag handhaving in de eredivisie veiligstelde in de legendarische wedstrijd tegen FC Amsterdam. 

Spierscheuring

GA Eagles moest winnen om niet te degraderen. De met een spierscheuring kampende spits Cees van Kooten werd met alle mogelijke moeite opgelapt en viel in de rust, bij een 0-0 stand, alsnog in. Mede dankzij zijn sleurwerk scoorde Stef Walbeek twee keer en bleef GA Eagles behouden voor de eredivisie.

Precies een week later vertrok GA Eagles voor twee weken naar Indonesië, waar trainer Wiel Coerver als oud-bondscoach van het Aziatische land nauwe banden had. De Deventenaren hadden de beschikking over mannen als John Oude Wesselink, Jan Groeneweg, Wim Woudsma, Nico van Zoghel, Dwight Lodeweges en Martin Koopman en speelden vijf oefenwedstrijden:

Indonesisch B-elftal - GA Eagles 2-7
Indonesisch A-elftal - GA Eagles 1-0
PSP Padang - GA Eagles 1-4
Persib Bandung - GA Eagles 0-4
PSIS Semarang - GA Eagles 0-4

Gedigitaliseerd

Op de site van de Stichting Niet te Kraken staan vijf verhalen over de wedstrijden die GA Eagles speelde in Indonesië. De filmbeelden die dinsdag openbaar worden, zijn door het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle gedigitaliseerd en nog niet eerder verschenen. De unieke film duurt ongeveer twintig minuten.