Volledig scherm
jan van staa © pro shots

Van Staa en Maatman aan roer als trainers van GA Eagles

Go Ahead Eagles heeft een nieuwe trainer. Jan van Staa is dinsdag door de leiding van de Deventer club aangesteld als opvolger van de zondag ontslagen Leon Vlemmings. De oud-trainer van de club gaat samenwerken met Deventenaar Kick Maatman en tekent een contract tot het einde van het seizoen in De Adelaarshorst.

Van Staa moet de negatieve spiraal waarin GA Eagles vorige maand terecht kwam zo snel mogelijk doorbreken, vinden de Deventer roergangers Hans de Vroome en Edwin Lugt. ,,Wij zoeken in eerste instantie een trainer om dit seizoen af te maken’’, bekende De Vroome al. Iemand die de boel in Deventer flink opschudt, vulde Lugt dinsdag aan. ,,Een ‘game-changer’, een trainer met een frisse blik. De negatieve teneur moet op korte termijn doorbroken worden. Voor de langere termijn hebben we veel meer tijd nodig om een trainer te vinden bij het technisch beleid voor de toekomst.’’

Leon Vlemmings werd zondag op straat gezet door De Vroome en Lugt, nadat GA Eagles steeds dieper wegzakte in de Jupiler League. De Deventer club staat inmiddels veertiende en won in november geen enkele wedstrijd. Uit de laatste vijf duels peurde Go Ahead een schamel puntje tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht (0-0). Ook het spel is niet goed en de ploeg ontbeert zelfvertrouwen. Het is aan de nieuwe trainer om de schwung terug te brengen in het zwalkende elftal.

Jan van Staa werkte eerder onder meer als hoofdtrainer bij Heracles Almelo, Go Ahead Eagles en FC Twente (interim).  ,,Jan heeft in het verleden al bewezen dat hij snel voor effect kan zorgen'', aldus De Vroome. ,,Daarnaast kent hij de club. Dit verkort zijn aanpassingsperiode.”

Van Staa leidt woensdag zijn eerste training als nieuwe trainer van Go Ahead Eagles en wordt daarna gepresenteerd. “Natuurlijk is het mooi terug te keren bij een club waar je een goede tijd hebt gehad”, aldus Van Staa. ,,Maar dat is verleden tijd; het gaat om het nu. Ik ken de club en de uitdagingen die er liggen. Vol energie en motivatie stap ik daarin. Het doel is helder: de play-offs halen. Daar hebben we iedereen die bij de club betrokken is bij nodig.”

Kick Maatman

Kick Maatman (trainer Go Ahead Eagles Onder-19) wordt toegevoegd aan de technische staf als assistent-trainer. Maatman is sinds de herstart van de Voetbalopleiding verbonden aan de club. Eerder was hij trainer van onder meer Go Ahead Eagles B1 en de beloften. Met Marco Koorman is de samenwerking beëindigd. De invulling van het hoofdtrainerschap van Jong Go Ahead Eagles wordt zo spoedig mogelijk vastgesteld.

Paul Bosvelt

Paul Bosvelt fungeert vanaf vandaag als technisch adviseur. Hij is eerste aanspreekpunt voor directielid Hans de Vroome op technisch gebied en zal op de achtergrond opereren. Hans de Vroome: ,,Ik ken Paul sinds 2004. We hebben een klik, vertrouwen elkaar en kunnen elkaar de waarheid zeggen. Om de rust binnen alle geledingen van de club terug te krijgen, gaan we terug naar de basis. Mensen met het Go Ahead Eagles DNA, die precies weten wat er op dit moment gevraagd wordt bij deze club. Korte lijnen, direct zijn, keihard werken. Kortom: de basis, om van daaruit te kunnen gaan bouwen richting verdere toekomst.”