Volledig scherm
Rick Hemmink (r) in duel met Joey Suk van Go Ahead Eagles. © ProShots

Vijandigheid op en naast het veld in IJsselderby

DEVENTER/ZWOLLE - Het voelt als de stilte voor de storm bij PEC Zwolle. Een dag na de plaatsing voor de achtste finale van de KNVB-beker is het ongekend rustig in het MAC3Park Stadion. Terwijl de eerste selectie de spieren losloopt, nababbelt over de 2-1 zege op VVV-Venlo en voorzichtig speculeert op succes in de IJsselderby spelen de reserves een partijvorm. Ook het handjevol supporters weet dat het vuurwerk pas vanaf vandaag, letterlijk, losbarst tijdens de laatste training voor het duel met de aartsrivaal uit Deventer. ,,En zondag moeten we zelf knallen'', weet Mustafa Saymak. De strateeg op het Zwolse middenveld kan amper wachten. ,,Dit zijn de potjes die je wilt spelen als voetballer, maar voor de supporters is het zo mogelijk nog belangrijker. De haat en nijd tussen beide clubs is gewoon heel groot.''

Saymak weet als ras-Deventenaar hoe diep de vijandigheid zit. Eerder dit seizoen werd het huis van Saymak met eieren bekogeld door aanhangers van Go Ahead. ,,Een stelletje baldadige tieners. Ik heb ze te pakken gekregen en het bleken jonge supporters van Go Ahead te zijn. Ach, ik heb het er maar bij gelaten. Ik heb als jongetje ook wel dingen gedaan die eigenlijk niet mochten. Maar als speler van PEC Zwolle word ik verder wel gerespecteerd in Deventer. Als groep hebben supporters een grote mond, maar als eenlingen durven ze niet zo veel. Ik word ook niet lastig gevallen of zo. Respect is heel belangrijk.''

Harde kern
Joey Suk (27), de enige geboren Deventenaar in de selectie van Go Ahead Eagles, kreeg de haatgevoelens met de paplepel ingegoten. PEC werd in Deventer geassocieerd met pek en veren. In het gezin Suk borrelden die gevoelens ook op. ,,De haat tegen die club heb ik vooral meegekregen van mijn oudere broer, Danny. Ik was al jong supporter van Go Ahead. Schelden en roepen. Ik zat tussen de harde kern."

Suk, bij wie op zestienjarige leeftijd de Deventer adelaar op zijn lijf getatoeëerd werd, liet het een jaartje later niet bij roepen en schelden alleen. ,,Het is niet goed te praten, maar we zijn in Zwolle een keer uit het vak gebroken. Go Ahead stond al snel met 2-0 achter. Toen gingen de hekken eruit. Maar ik was toen nog jong hoor, een jaar of zeventien."

Saymak is bezig aan zijn zesde seizoen bij PEC Zwolle. Toch speelde de 23-jarige oud-speler van Schalkhaar pas drie keer tegen de club uit zijn woonplaats. ,,Ik was vaak geblesseerd'', weet Saymak, die donderdagavond tegen VVV al in de rust werd gewisseld door trainer Ron Jans. ,,Het verbaasde me, maar de trainer dacht dat mijn tank leeg was. Dat was niet zo, al speelde ik niet goed. Zoals niemand de echte Saymak dit seizoen al heeft gezien. Dat moet zondag dan maar gebeuren. Zou een lekker moment zijn en dat heeft ons publiek wel verdiend. Dat is nog niet echt verwend.''

Prettige herinneringen
Suk heeft prettige herinneringen aan IJsselderby's. Zijn gedachten dwalen terug naar het seizoen 2007/2008, toen Go Ahead thuis met 3-0 won. ,,Orlando Smeekes maakte Zwolle helemaal gek. Hij was de snelste voetballer die ik ooit heb gezien. Orlando is nog steeds een vriend."

Als speler van Go Ahead leerde Suk om zichzelf in toom te houden in IJsselderby's. "Ik speelde in het begin teveel met mijn hart, was te fanatiek. Daardoor liep ik het risico om een rode kaart te pakken. Ik heb geleerd dat je als speler je kop erbij moet houden."

Zeker in zijn huidige situatie. Want Suk zit op de reservebank. En is daar boos over. "Ik ben teruggekeerd om belangrijk te zijn voor de club en voor het team. De volgende competitiewedstrijd is mijn honderdste, maar daat zit ik al twee maanden op te wachten. Dat gaat in mijn kop zitten, dat is moeilijk te verwerken."

Suk erkent dat de confrontatie van morgen niet op het beste moment komt. Het schaamrood jaagt hem nog steeds naar de kaken na de deceptie van dinsdag, toen Go Ahead werd uitgeschakeld door De Jodan Boys in het KNVB-bekertoernooi. "We hebben de punten heel hard nodig. We zijn daarom extra gebrand op een zege in de IJsselderby."

Volledig scherm
Laatste training van Go Ahead voor de IJsselderby © Henny Meijerink